Människosmuggling en miljardbransch

Jakten på asyl i Sverige har banat väg för en kriminalitet som omsätter miljarder kronor. Varje dag tar runt 70 irakier sig förbi de svenska gränserna och de allra flesta kommer hit med hjälp av smugglare. Det berättar P1-Programmet Kaliber idag.

Det är allt fler som sysslar med människosmuggling, mellan 30 och 35 ligor är verksamma just nu i Sverige, enligt Hans Lippens, chef för gränspolisen i Västra Götaland.

- Antalet organisationer, som vi har fått fram, som opererar i Sverige är mellan 30 och 35 stycken olika. En del är fristående från varandra och en del har kopplingar, det viss säga hjälper varandra med olika uppgifter, exempelvis att tillverka falska pass, falska handlingar, falska körkort, falska id-kort och med olika delar i smugglingskedjan till Sverige, säger Hans Lippens.

70 irakier anländer varje dag
Vi träffar en smugglare, som jobbar för en av alla dom ligor, som opererar i Sverige just nu och som har specialiserat sig på just Irakflyktingar. Vi utgav oss ut för att ha en släkting, som är hotad i Mosul och som vi vill ha till Sverige. För att det inte skall gå att identifiera honom, är det en annan person som pratar.

- Jag kan inte vänta så länge på honom för att vi har andra folk som kommer.

- Jag är lite nervös för det är ju olagligt det här.

- Ja, men alla som kommit här. Det kanske kommer 20 000 till 30 000 och alla kommer på den vägen. Det finns ingen annan väg. Du får välja själv.

Fyra miljoner irakier är på flykt undan kriget och många av dem vill bort från Mellanöstern, gärna till Sverige. De flesta flyktingar tro sig veta, att de får stanna där.

30 ligor smugglar
Det finns dock få lagliga sätt att ta sig hit. Därför tar de flesta av dem ungefär 70 irakier, som anländer till Sverige varje dag med hjälp av människosmugglare. Dagspriset för en sådan resa ligger just nu på cirka 100 000 kronor, men priset stiger för varje dag, eftersom många vill ha hjälp. Det betyder en omsättning på ett par miljarder kronor för smugglarna i en branch med höga vinster och låga omkostnader.

Smugglarna finns i länder som Syrien, Jordanien, Grekland och Turkiet. Kalibers granskning visar att det bara här i Sverige finns 30 till 35 ligor.

Ofta fungerar dom som löst sammansatta nätverk, där man köper in den kompetens som behövs för tillfället, någon som kan gömma flyktingar i sin lastbil mellan Turkiet och Grekland, någon som kan förfalska olika typer av pass och ID-handlingar, någon som jobbar på flygplatsen i Aten, Milano, München eller Paris och som kan ta sig in i transithallen med nya biljetter och pass.

14 timmars resa i kylbil
Resan är många gånger tuff. Vi möter en man och en kvinna, som just tagit sig mellan Turkiet och Grekland inlåsta i en kylbil för grönsaker tillsammans med 40 andra personer. 14 timmar tog resan inne i den låsta kylbilen och luften höll på att ta slut. Idag säger de att de aldrig skulle göra om det.

- Om man visste att den här vägen skulle vara så, då skulle han aldrig ha kommit, aldrig ta den här vägen. Lika gärna skulle han ha blivit mördad som att ta den här vägen.

Nuri Kino, P1 Kaliber
n.kino@journalist.com
Marie-Jeanette Löfgren, P1 Kaliber
marie-jeanette.lofgren@sr.se


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".