RFV välkomnar rehabiliteringsreform

Förslaget om att flytta ansvaret för rehabilitering av sjukskrivna från Försäkringskassorna till Arbetsmarknadsstyrelsen är bra. Det tycker Riksförsäkringsverkets generaldirektör Anna Hedborg.
Förslaget kommer från arbetsmarknadsminister Hans Karlsson som vill ändra på systemet och göra det lättare för de som är långtidssjukskrivna att återgå i arbete. –, Jag tror att det är en väldig poäng om arbetsförmedlingen går in och tar ansvar för dem som behöver nytt arbete, säger Anna Hedborg. Det kan dels röra sig om arbetslösa, men det kan också vara människor som känner att det är det som är deras chans att komma tillbaka; att de får ett nytt arbete. Det tror jag verkligen skulle vara en mycket verkningsfull ny rehabiliteringssatsning, om man kunde få till stånd det. Anna Hedborg håller med arbetslivsministern om att det tidigare systemet på många sätt varit ett misslyckande. – Ja, det kan man ju bara konstatera. Det är väldigt få som har fått rehabilitering tillbaka till arbete. Det är klart att det behöver göras mycket mera. Varför har man inte gjort den här förändringen tidigare? &3150; Det kan man ju alltid fråga sig, men det kan ju kanske något hänga samman med att förutsättningen för arbetsförmedlingen att komma in och hjälpa till på det här området blir större när man ser för sig att det blir mer ont om arbetskraft.
Christer Hillbom
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".