Yigal Amir.

Rabins mördare har festhögtid på årsdagen

Fredsförsöken i Mellanöstern stånkar vidare. På söndagen kommer USA:s utrikesminister Condoleezza Rice till Jerusalem för att förbereda den fredskonferens, som ska hållas i USA, en konferens som alltfler blir alltmer skeptiska till.

Idag är det exakt tolv år sedan som fredsmäklaren Yitzhak Rabin, Israels förre premiärminister, mördades. I eftermiddag håller mördaren omskärelsefest för sin nyfödde son i fängelset.
Yitzhak Rabins mördare, ultranationalisten Yigal Amir, dömdes till livstids fängelse för mordet. Under tiden i isoleringscell har han gift sig och utverkat tillstånd för äktenskapliga visiter i fängelset.

Många israeler kräver att mördaren får nåd
I söndags föddes hans förste son och enligt judisk tradition ska sonen omskäras idag på söndagen, en stor festlig händelse som alltså äger rum på tolvårsdagen av Yitzhak Rabins död. Mördarsonens födelse sammanfaller med att opinionen för Yigal Amirs frigivning växer i Israel.

Mätningar visar att en fjärdedel av alla israeler anser, att den religiöse Yigal Amir bör benådas år 2015, när han suttit inne i 20 år. Mördarens stödtrupper inskränker sig alltså inte till ett fanatiskt fåtal. Bland religiöst troende israeliska judar är stödet ännu större, nästan 50 procent.

Stor demonstration till Rabins minne
Det är mot den bakgrunden gårdagskvällens årliga fredsdemonstration till Yitzhak Rabins minne måste ses, 150 000 fredsaktivister med vita fredsballonger, landets främsta popsångare på podiet, tal av kända journalister, försvarsminister Ehud Barak och Yitzhak Rabins son.

Men de tomma klichéerna haglade över Rabintorget, skriver den salte kolumnisten Gideon Levy i tidningen Haaretz idag, och där stod fredsaktivisterna och kände värme och gemenskap utan att en enda gång nämna förbjudna ord som Gaza eller Yigal Amir. När försvarsminister Ehud Barak talade om arvet efter Yitzhak Rabin, syftade han då på de elavbrott och den svält i Gaza. som han själv sett till att samordna, frågar sig Gideon Levy i dagens Haaretz.

Låga förväntningar på fredskonferens
USA:s utrikesminister Condoleezza Rice samtalar på söndagen med Israels ledare och på måndagen med palestinska ledare inför den fredskonferens, som ska hållas i Annapolis i USA före årsskiftet. Men förväntningarna på konferensen tonas hela tiden ner, parterna står långt från varandra, konstaterar bedömare.

Nu sprider sig oron för de bakslag, som kan drabba den tröga fredsprocessen om USA-konferensen misslyckas. Då får extremister och fredsmotståndare på båda sidor ytterligare luft under sina svarta vingar.

Cecilia Uddén, Amman
cecilia.udden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".