Beethovens ”nia” firas i Berlin

Originalpartituret till Beethovens nionde symfoni har äntligen samlats ihop på ett ställe, och förklarats världskulturarv. På söndagskvällen firas tilldragelsen i Berlins konserthus.
I Berlins konserthus spelas på söndagskvällen Beethovens nionde symfoni. Det märkliga med detta annars ganska alldagliga faktum är att det firas att partituret, alltså noterna, samlats på ett ställe och att verket blivit världskulturarv En del av världsarvet Beethovens ”nia” är på gränsen till uttjatad, men nu är den en del av Unescos världsarv. Samtidigt lär den exempelvis vara den mest spelade musiken till nyår i framförallt i Japan men även i stora delar av Europa. Den är också EU:s så kallade &rqduo;nationalsång”. Det var den som fick äran att spelas här i Berlin 1989 på juldagen vid den raserade muren, av en orkester bestående av öst- och västsymfoniker. Sliten Om ”Femman” länge var Beethovnes mest igenkända symfoni, så börjar nu nian, och då särskilt körfinalen, att ta över. Kännare i tyskland morrar en aning inför den stora konserten över att stackars Beethovens kanske vackraste symfoni blivit så sliten. Partituret är nu i alla fall åter samlat i Berlin. Det var det också redan 1901, men sedan splittrades det under kriget 1941, för att räddas undan de allierades bombningar. Den största delen hamnade sedan i Polen, och efter olika långa resor över kontineneten har alla bitar till sist samlats igen i Berlin. Kontroversiellt fredsbudskap Beethovens och Friedrich Schillers budskap till glädjen – An die Freude – hävdar vissa forskare skall tydas som ”freden”. Något som då ansågs vara för kontroversiellt. I dag skulle det passa bra. I en stad där man om och om igen upprepar ”vi är bankrutta” kan till glädjen skorra lite falskt.
Gunnar Bolin, Berlin
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".