Trögt i starten för Coop Bank

Det går trögt för kooperationens försök att slå sig in i bankbranschen. Det har gått nästan åtta månader sedan Coop Bank fick sitt tillstånd från Finansinspektionen men ännu har inte verksamheten kommit igång.
I en Konsumbutik är det inte alla som känner till den nya banken. – Jag har hört talas om det, säger Anders Lagerström. Skulle du kunna tänka dig att ha dina pengar stående där? – Ja, det skulle jag om de har bra räntor och så. Inger Malmström har inte hört talas om banken men skulle kunna tänka sig att spara där om villkoren är de rätta. – Nä, den banken har gått mig förbi när hände det här då, undrar Johan Kronström. Nej, det är inte alla som känner till den nya banken. Uppskjuten start Men det är kanske inte så konstigt. Starten har skjutits fram flera gånger. Först skulle den bli redan i somras, sen sas det att innan jul skulle banken vara igång. Men ett bråk mellan verskställande direktören och styrelsen ledde till att vd fick lämna sin post strax före jul med en ytterligare försening som resultat. Starten bestäms 19 januari Börje Fors som är ordförande för Coop Banks styrelse vill inte säga något om när banken kan komma igång. Det ska beslutas på ett styrelsemöte den 19 januari. Men det är ingen lätt uppgift som Coop tillsammans med de andra ägarna till banken, Telia och Skandia Liv, har gett sig in på. Det säger Marcus Asplund, professor i nationalekonomi, som har specialiserat sig på den svenska bankmarknaden. – Det stora problemet är att de inte kan ge ett så stort utbud av tjänster. Vissa, enklare tjänster kommer att gå väldigt bra men många tjänster kommer att vara svåra för en livsmedelshandel att hålla uppe. Jag tror att det finns en möjlighet men de kommer inte att bli så väldigt framgångsrika, säger Marcus Asplund.
Martin Ahlquist och Albert Capuder
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".