”Hot mot rättssäkerheten slå samman tingsrätter”

Det är fortfarande ovisst hur det blir med sammanslagningar av tingsrätterna i de små orterna, i bland annat Värmlands län. Många företrädare för kommuner, länsstyrelser och domstolar är kritiska.
– Jag tror att den allvarligaste konsekvensen på sikt för rättssamhället om man lägger ner de mindre tingsrätterna i Örebro och Värmlands län, det är att den lokala förankringen i dömandet kommer att försämras på ett avsevärt sätt, säger Gunnar Larsson, som är lagman i Kristinehamns tingsrätt. – Medborgarnas insyn i det vi håller på med i domstolarna överhuvudtaget kommer att bli svårt. Det är otroligt viktigt att människor har förtroende för rättsväsendet, polis, åklagare och domstolar. Lokala nämndemän försvinner Farhågorna med att slå samman de mindre tingsrätterna i Kristinehamn, Sunne och Arvika till en stor tingsrätt i en ort, Karlstad, är bland annat att de lokalt förankrade nämndemännen försvinner, att de fysiska avstånden blir för långa, att det blir fler inställda rättegångar och fler polishämtningar av åtalade som inte infinner sig. Inte heller John Johnsson som varit nämndeman i Sunne tingsrätt under många år tror att en centralisering till Karlstad skulle bli billigare eller effektivare: – Samtidigt är det ju en symbol för en kommun, Sunne i det här fallet. Vi har ju någonting som heter en levande landsbygd och att hela Sverige ska leva. Jag tycker att tingsrätten är något av en symbol för en mindre ort. Fler sammanslagningar För över ett år sen föreslog Domstolsverket att Karlstad skulle bli centralort, och även på ytterligare sex ställen till i landet föreslås mindre tingsrätter centraliseras till en ort. Men eftersom riksdagen inte ville gå med på sammanslagningar utan att ha mer information om konsekvenserna, pågår just nu en utvärdering av de sammanslagningar av tingsrätter som redan gjorts. Enmansutredning blir färdig sista januari, och kommer att ligga till grund för hur regeringen ställer sig till att slå samman fler tingsrätter. Kristdemokraten Ragnwi Marcelind är en av de politiker som ingick i utvärderingens parlamentariska referensgrupp, men hon hoppade av för några veckor sedan. – Ja, dels för att direktiven var för snäva, att utredningstiden var för kort och jag tycker det är fel att ta till intäkt det som skett med de tingsrätter som slogs samman 1999 – 2001 för att man ska kunna slå samman ytterligare tingsrätter vilket jag tror får konsekvenser både för rättssäkerheten och allmänheten.
Helena Jansson
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".