Stor rättegång mot fotbollshuliganer inleds

Tolv av IFK Göteborgs supportrar ställs på måndagen inför rätta i Göteborg i den största huliganrättegången någonsin i Sverige. De misstänks för att misshandlat en hammarbysupporter så grovt att han vara nära att avlida.
Med järnrör och strumpor fyllda med med biljardbollar misshandlas hammarbysupportrarna. En av dem får så svåra skador att han i tio dygn svävar mellan liv och död efter krossår i huvudet och blödningar i hjärnan. Skador som gett honom men för livet. Det var för snart ett och halvt år sedan i augusti 2001 som misshandeln ägde rum när Hammarby mötte IFK Göteborg på gamla Ullevi i Göteborg. Firmor omger klubbarna Ett gäng så kallade problemsupportrar från IFK Göteborg attackerar hammarbyfans och skadar sex av dem. De så kallade problemsupportrarna som omger flera av de stora allsvenska fotbollslagen kallas också för "firmor". Beteckningen kommer från England där den här sortens huliganvåld funnits länge. Det är supportrar som träffas för att slåss i samband med matcher. Problemet med fotbollshuliganer i framför allt storstäderna är idag så stort att de största allsvenska klubbarna har flera anställda som enbart arbetar med säkerhetsfrågor. Stor utredning Utredningen kring misshandeln har varit omfattande. I nästan ett års tid har fem poliser arbetat på heltid med att lägga pussel för att få klarhet i vad som hände. Nu står alltså tolv blåvitsupportrar åtalade för grov misshandel. Utredningen har två syften, dels att klarlägga vad som hände och att stävja problemet med så kallat fotbollsvåld. Göteborgsrättegången väntas pågå i sex veckor.
Sanna Klinghoffer, Göteborg

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".