Flyktingström till Sverige väntas öka

Sverige tar nu emot fler irakflyktingar än resten av EU sammantaget. Det visar nya siffror från FN:s flyktingorgan UNHCR som P1-programmet Kaliber har tagit del av.

– Vi ser, att mellan januari och september i år har det kommit 13 989 irakiska asylsökande till Sverige, alltså nästan 14 000, och det är faktiskt fler än till alla andra EU-länder tillsammans, säger Hanne Mattisen, UNHCR:s presschef för Norden och Baltikum.

Varför ser det ut så?

– Om man ska spekulera i det, så är det väl sannolikt, att det är känt i regionen, att Sverige lever upp till sina internationella förpliktelser och också är ett land, som uppträder enligt UNHCR:s rekommendationer.

Vi har ju träffat ganska många flyktingar på väg som har kommit hit och som berättar ganska förfärliga historier, om hur resan hit har sett ut med människosmugglare. Är det ett människovänligt alternativ?

– Tyvärr är det nog så, att det nu finns många olika typer av kontroller och att det torde vara nästan omöjligt att ta sig till någon plats utan att ha ett visum och av det skälet, så vänder sig asylsökande till människosmugglare.

Varje månad kommer det runt 1 500 flyktingar från Irak till Sverige och söker asyl. Det är alltså fler än alla andra EU-länder tillsammans, som FN:s flyktingkommissariat, UNHCR, berättar.

Syrienstopp väntas påverka Sverige 
Totalt kom det 14 000 till Sverige mellan januari och september och 13 500 till resten av EU. Motsvarande siffra för Kanada och USA är 654 personer.

Men nu visar ett internt UD-dokument att strömmen till Sverige kommer att bli ännu stridare.

I en rapport från svenska ambassaden i Syrien från slutet av oktober står det att ”incitamentet att lämna Syrien växer och migrationstrycket mot Sverige från irakiska medborgare i Syrien kommer därför sannolikt att öka inom den närmaste tiden”.

En flyktingresa hit kostar 100 000 kronor
Syrien är det land, där det finns flest irakflyktingar, totalt en och en halv miljon. Men nu har Syrien stängt sina gränser för irakier och enligt UD-dokumentet, som Kaliber har läst, så säger nu syriska myndigheter, att de kommer att börja deportera flyktingar tillbaka till Irak. Det gör att allt fler försöker ta sig ut ur Syrien och vidare mot Europa och Sverige.

Som vi berättade på söndagen finns det många människosmugglare som är beredda att hjälpa till mot rundlig betalning. Runt 100 000 kronor kostar en resa idag, men priserna stiger hela tiden när så många vill bort.

En man i Syriens huvudstad Damaskus är en av många desperata flyktingar.

– Sverige, jag vill dit. Jag har hört om Sverige. Jag vet, att det blir svårt för mig, eftersom språket är annorlunda. Jag vill till Storbritannien, men jag kan inte få mina rättigheter där.

Marie-Jeanette Löfgren, P1 Kaliber
marie-jeanette.lofgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".