Extraskatt retar upp norska redare

I Norge är en av landets viktigaste näringar, rederierna, på kollisionskurs med regeringen. Regeringen vill, att rederierna betalar en extraskatt på sammanlagt omkring 25 miljarder kronor, men rederierna protesterar.

Om skatten blir av, kommer tilltron till de norska myndigheterna att vara så liten, att många rederier lämnar Norge, så fort dom får en chans, tror Marianne Lie på Norges Rederiförbund.

Sedan 1996 har norska rederier inte betalat företagsskatt som andra bolag utan bara en liten så kallad tonnageskatt. Från och med nyår blir det ingen skatt alls. Men nu kräver regeringen, att redarna skall betala 25 miljarder kronor för de över tio år, sjöfartsnäringen har sluppit bolagsskatten.

Löftesbrott och retroaktiv lagstiftning kallar redarna det här. Retroaktiv lagstiftning, alltså lagstiftning som har verkan bakåt i tiden, är lika förbjuden i Norge som i Sverige.

Inte bara utflaggning utan också konkurs för mindre rederier hotar, säger Marianne Lie. Näst olje- och gasindustrin är sjöfarten med sina omkring

100 000 arbetsplatser Norges viktigaste näring. Regeringen uppvaktats nu inte bara av redarna utan också politiker från norska kustkommuner, som är rädda för, att många jobb försvinner, om extraskatten blir verklighet.

Från regeringshåll avvisas påståendena om löftesbrott och retroaktiv lagstiftning. Istället tycker man på finansdepartementet i Oslo, att redarna borde glädjas åt den kommande nollskatten, när dom 25 miljarderna väl är betalda.

Christer Fridén
christer.friden@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".