Tyska elbolag anklagas för kartellbildning

De fyra stora elbolagen på den tyska elmarknaden, ett av dem är Vattenfall, har de senaste åren träffat detaljerade överenskommelser i strid med gällande kartellregler. Det är enligt nyhetsmagasinet der Spiegel en uppfattning inom den tyska kartellmyndigheten efter razzior mot elbolagen.

Lagen föreskriver konkurrens, men direktörer i de fyra stora tyska elbolagen har haft hemliga träffar där de har utbytt information om strategier och investeringar och också verkställande direktörer har deltagit.

Ska ha delat upp marknaden
Enligt det tyska konkurrensverket, Bundeskartellamt, som der Spiegel refererar till, så har syftet varit att behålla makten över marknaden och att hålla priserna uppe. De ska också sinsemellan ha delat upp marknader, för att slippa konkurrens.

Dessutom återges ett fall där Eon, det största bolaget, ska ha stängt kraftverk för att på så vis minska elmängden på marknaden och sedan kunna höja priset.

Den handling som der Spiegel har kommit över är från förra hösten och den ingår i ett stor utredning som fortfarande pågår och som EU-kommissionen driver mot elbolag, inte bara i Tyskland utan också i andra EU-länder.

Razzior mot elbolagen
Kommissionen har gått hårt fram mot elbolagen. Tjänstemännen har kommit oanmälda till kontoren och de har kopierat hårddiskar, e-post, samtalsuppteckningar och beslutsunderlag.

Ur den här pågående utredningen har alltså den tyska myndigheten dragit slutsatsen att de stora bolagen på den tyska marknaden ägnar sig åt ”kartellrättsligt otillåtet samarbete”, som det heter.

Den tyska elmarknaden är avreglerad sedan 1998. Politikerna hoppades på sund konkurrens och sänkta priser men det har blivit tvärtom. Priserna har ökat kraftigt, liksom elbolagens vinster. Nya prishöjningar är aviserade till årsskiftet och missnöjet är stort bland tyska elkunder.

Avvisar kritiken
Elbolagen vill inte kännas vid kartellmyndighetens kritik. En bolagsföreträdare kallar kritiken för ”ensidig tolkning”.

Visar det sig så småningom att elbolagen faktiskt försökt hämma konkurrensen kan de tvingas att betala ut stora skadestånd.

Per Eurenius, Berlin
per.eurenius@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".