Vattennivåerna sjunker i Mexiko

Vattennivåerna i Tabasco i södra Mexiko har börjat sjunka något trots att det regnade under söndagen igen. Några av dem som har tvingats fly undan översvämningarna har börjat återvända för att se vad som finns kvar av deras hem.

Det finns något ödsligt och lite spöklikt över de avlägsna ekon som studsar mellan väggarna i bostadsområdet Buenavista, ett av Villahermosas nyaste och största.

Gatorna har förvandlats till kanaler och det är bara tack vare don Gregorios smala och skrangliga båt som David och Gracilda kan ta sig till sitt hus.

På väg dit stöter vi på enstaka människor som plöjer fram med vatten upp till armhålorna och med väskor och bylten på huvudet. Folk som försöker rädda vad som räddas kan, rädslan för att vattnet skulle förstöra allt, har nu spätts på med rädslan för tjuvar.

Tjuvar i båtar
– Det sägs att tjuvarna kommer i båtar med utombordsmotorer från kvarteren på andra sidan, säger David och skakar uppgivet på huvudet.

Don Gregorio styr in båten på en sidokanal och en gatuskylt förkunnar att under vattnet ligger Avenida America.

– Det här är kvarter nummer 50 och tomt ett. Det i hörnet, det är vårt hus...

En enkel beige tvåvåningsvilla med gröna fönsterkarmar och en liten balkong. Vi glider in och David och Gracilda greppar om skyddsgallren framför fönstren och pressar ansiktena mot rutan. Vilken lättnad ...

”Trodde vi förlorat allt”
– De hade sagt att vattnet hade nått upp till andra våningen, men gudskelov, det är på väg att sjunka undan.

– Jag trodde att vi hade förlorat allt, men gracias a Dios.

Första våningen står fortfarande under vatten, men andra våningen har klarat sig och innan de lämnade huset hann de lyfta upp alla sina saker dit. Och inga fönster är heller uppbrutna.

Det var så sent som i maj de köpte huset. Här finns alla deras sparpengar och en skuld som det tar 30 år att betala. Nu vet de i alla fall att de kan komma tillbaka.

Spänd stämning
Men när vi är på ut, tillbaka till vägen, möts vi av ilskna protester. Det är andra som bor i området och de är ursinniga över att Don Gregorio tagit oss in utan att vi först har legitimerat oss för kvarterets säkerhetskommitté.

Folk är spända och alla man inte vet vilka de är, är misstänkta tjuvar.

Lars Palmgren, Villahermosa, Mexiko
lars.palmgren@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".