Inga garantier vid val av Kinafonder

Kinas ekonomi och börs går starkt. Många Kinafonder har ökat i värde med nästan 40 procent på kort tid men just nu bör sparare investera med försiktighet, menar Ewa Hutmacher på fondförvaltningsbolaget Banco.

– På lång sikt så ser Kina väldigt intressant ut, men i det korta perspektivet så har börserna stigit rätt kraftigt så då bör man vara lite vaksam. Man ska inte gå in med alltför mycket kapital med en gång i den här marknaden just nu i och med att börsen har stigit så kraftigt.

Men det är inte bara det senaste kvartalet som det har gått bra för Kinafonderna. Ser man ur ett längre perspektiv har de stigit med flera hundra procent de senaste åren. Det är en utveckling som påminner om hysterin innan it-kraschen år 2000.

Goda skäl för fortsatt uppgång
Eva Hutmacher säger att en börskrasch skulle kunna utlösas om inflationen tar fart och räntan stiger i Kina, men att det också finns goda skäl att tro på en fortsatt uppgång.

– Det kan vara oroväckande när man tittar på de historiska uppgångarna, men det finns fortfarande företag som är rimligt värderade. Det kommer också kapital från utländska investerare, så framtiden får utvisa.

Inför OS i Kina nästa sommar pratas det mycket om diktaturstatens bristande respekt för mänskliga rättigheter. Svenska sparare lockas av rekorduppgången på de kinesiska börserna, men de flesta sparare har ingen aning om vilka branscher och företag deras pengar investeras i, eller hur arbetsförhållandena ser ut för dem som jobbar där.

Inga garantier för socialt ansvar
Enligt Eva Hutmacher så finns det inga garantier för att företagen där sparpengarna placeras tar ett etiskt och socialt ansvar.

– Det finns ingen garanti när du väljer en Kinaplacering. Genomlysningen är störst i stora bolag, framför allt bolag som är noterade på New York- och Hongkong-börsen har mycket högre krav vad gäller frågor om miljö och sociala aspekter. Det som är oroväckande och i så fall ett problem är mindre bolag, säger Ewa Hutmacher på Banco.

Jenny Lagerstedt
jenny.lagerstedt@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".