Försäkringsmäklare stoppas av Finansinspektionen

Finansinspektionen har stoppat företaget Afla från att bli försäkringsmäklare. Bakgrunden är anklagelser om att ha lurat pensionärer att satsa hela sin förmögenhet i kapitalförsäkringar.
Hans Öhman är släkt med ett par i 80-årsåldern. De hade investerat hela sin förmögenhet i en kapitalförsäkring som skulle falla ut först 2011. - De hade själva inte riktigt förstått det här upplägget. Jag fick tillgång till deras handlingar och såg vad som skett. De upptäckte då också att de inte hade något kapital att röra sig med, säger Hans Öhman. Du är själv försäkringsmäklare. Hur tycker du att Afla har agerat etiskt? – Etik saknas fullständigt. Moral också, säger Hans Öhman. Efter att hösten 2001 ha blivit uppringda av Aflas säljare bestämde sig Hans Öhmans 80-åriga släktingar för att köpa en av Skandias kapitalförsäkringar, som förmedlades av Afla. Anhöriga fattade misstankar Hela parets förmögenhet på 800 000 kronor låstes därmed i 10 år och makarnas anhöriga började efter ett tag fatta misstankar. Hans Öhman lyckades få Skandia att upplösa den tecknade kapitalförsäkringen, men börsfallet gjorde att makarna ändå förlorade 66 000 kronor på affären. Det har kommit in flera klagomål mot Afla till Finansinspektionen, som i december förbjöd företaget att verka som Försäkringsmäklare. – Det har varigt ganska stora investeringar. Man kanske inte har fått tillräcklig information om den investering som varit aktuell och man kanske inte har förstått upplägget riktigt, säger Eva Ekström, tillförordnad avdelningschef på Finansinspektionen. Enligt Finansinspektionen har Afla både varit ombud för olika försäkringsbolag och uppträtt som fristående mäklare, något som inte är tillåtet. Ett av de bolag Afla samarbetat med är Skandia, men ledningen där uppger för Ekot att man avbrutit samarbetet med företagsgruppen, samtidigt som Afla hävdar att man fortfarande säljer Skandias produkter. Överklagar finsansinspektionens beslut Patrik Östensson, en av fyra delägare i Afla, har ingen förståelse för Finansinspektionens beslut att stoppa företaget från att bli försäkringsmäklare och och säger att han har överklagat det: – Jag skulle vilja kalla det elakt förtal. Vem är det som förtalar er? – Det vet jag inte. Vi vet fortfarande inte vilka som ringt och påstått att vi har agerat på ett sätt som inte förenligt med den verksamhet som vi bedriver, säger Patrik Östensson.
Michael Österlund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".