Skräckkampanj ska stoppa norsk rökning

Osminkade bilder på sjuka människororgan. Det är den norska regeringens medicin för att få norrmännen att sluta röka, framförallt unga. I veckan startade en statlig skräckkampanj som redan fått mycket kritik.
De groteska bilderna i tv och tidningar får säkert vem som helst att tappa aptiten. Sprängda blodkärl i hjärnan, lungor fulla med tjära och en pulsåder som det kläms gult fett ur. Allt orsakat av rökning får vi veta. Det är hälsoministern från kristdemokraterna som står i spetsen för den stora påkostade kampanjen, ett led i en jättesatsning för att få norrmunnen att sluta röka. Trettio procent av norrmännen röker, jämfört med tjugo procent av svenskarna och nu måste något göras anser regeringen. Omstridd kampanj Kampanjen vänder sig framförallt till unga. En liknande skräckkampanj i Australien fick över 300 000 personer att sluta. När videobilderna visats för skolklasser i Norge har många grimaserat av äckel. Bilderna verkar ha haft effekt på den unge rökaren Rickard Seth. Men kampanjen är omstridd. Norska reklamforskare ger den godkänt men tror att de yngsta rökarna kommer att stå emot, att det istället blir en sport att ta risken. kritik från flera håll Flera tidningars ledarsidor kritiserar den för att vara alltför moraliserande. En professor i socialmedicin kallar kampanjen för fanatisk. Han säger att det är något talibanskt över den och att den kränker människors värdighet och kan skrämma barn som ser de groteska bilderna på tv. Nöjd minister Det bästa är ren hälsoupplysning, tycker kritikerna. Men hälsoministern är nöjd med de första reaktionerna från unga. Vi visar ingen skräckfilm bara verkligheten, menar ministern. Nyligen lade den borgerliga regeringen fram ett förslag om totalt rökförbud på alla restauranger och kaféer samtidigt hjälpmedel för att sluta röka blivit tillgängliga i livsmedelsaffärer istället för bara på apotek. Det här är bara början. Fler kampanjer kommer hotar ministern som också vill ha de äckliga bilderna på cigarettpaketen.
Beatrice Janzon, Oslo
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".