Kineser tror på fortsatt börsuppgång

I Kina har Shanghaibörsen gått upp med 500 procent de senaste två åren. Experter varnar för att Kinas aktier är övervärderade. Men trots varningarna fortsätter kineser att satsa sina pengar på börsen.

– Jag köper kinesiska fastlandsaktier, säger Li Xiaofeng som är försäljare.

Han började köpa i år och har aktier i Industrial and Comercial Bank och i China Container Group och är nöjd, men han tror att tillväxten på börsen kommer att gå långsammare efter OS nästa år.

Många av dem jag frågar som är på väg hem från sina kontorsjobb i centrala Beijing har aktier.

Unga satsar
De unga är mycket positiva till börsen och flera nyexaminerade studenter säger att de vill investera när de börjar tjäna pengar.

Men det höjs också varnande röster.

– Det är inte tu tal om att det är en bubbla, säger börsanalytikern och ekonomikrönikören Hou Ning och pekar på att företagen på börsen haft en vinstuppgång på 60 procent det senaste kvartalet, men 30 procent av deras vinster kommer från börsen själv.

Kinas viktigaste börs är Shanghaibörsen, som öppnade igen i början av 1990-talet. Nu finns även en börs i exportindustristaden Shenzhen i södra Kina.

Utlänningar får inte köpa kinesiska aktier privat, utan får investera i Kinafonder i stället. Men många av de största kinesiska företagen är också listade på Hongkongbörsen, och där kan även utlänningar köpa aktier.

Spritt ägande
Efter de senaste två årens jätteuppgång finns det aktieägare lite varstans i Kina men det är inte alla som vill köpa fast de kan.

– Jag har inga aktier. Det är slöseri med tid, säger Zhao Liàng som jobbar på bank. Hon har vänner som har köpt men själv är hon kallsinnig till den kinesiska börsyran.

Hanna Sahlberg, Peking
hanna.sahlberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".