Förbättrad vinst för Ryanair

Flygbolaget Ryanair förbättrade sin vinst rejält under det brutna räkenskapsårets andra kvartal. Resultatet blev motsvarande 2,5 miljarder kronor.

Ryanair fortsätter att växa snabbt, säger Wilhelm Hamilton som är bolagets Nordeuropachef.

– Det ser bra ut. Vi kommer fram till år 2012 att öka vår passagerarmängd till 80 miljoner. I år har vi flugit ungefär 50 miljoner och vi kommer att fortsätta att sträva efter att sänka priserna för konsumenterna.

Varifrån kommer de nya kunderna?

– Vi tar kunder framför allt från högkostnadsbolag som SAS, Lufthansa och British Airways.

Också i Ryanair kvartalsrapport går det se att flygbranschen lever under hård prispress och ökade kostnader. Flygplatskostnaderna och bränslepriset har gått upp samtidigt som intäkterna räknat per passagerarkilometer minskade något under kvartalet.

2,5 miljarder
Men Ryanair lyckades ändå kraftigt förbättra vinsten för perioden juli, augusti och september. Förra året var resultatet för den perioden motsvarande två miljarder kronor. Nu steg resultatet till 2,5 miljarder.

Och förklaringen bakom det här är en ökning av antalet passagerare med 20 procent vilket inneburit att intäkterna totalt sätt ökat kraftigt, och det syns i ett förbättrat resultat.

Sören Granath
soren.granath@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".