Gamla lurades satsa på kapitalförsäkringar

Efter anklagelser om att ha lurat pensionärer att satsa hela sin förmögenhet i kapitalförsäkringar har Finansinspektionen stoppat företaget Afla från att bli försäkringsmäklare. Försäkringsjätten Skandia har sagt upp sitt samarbete med Afla, men företaget hävdar att det fortfarande säljer Skandias produkter.
Hans Öhman är släkt med ett par i 80-årsåldern som förmåddes att investera hela sin förmögenhet i en kapitalförsäkring som skulle falla ut först 2011. - De hade inte riktigt förstått själva det här upplägget men jag fick tillgång till handlingarna och såg då vad som hade skett. De upptäckte då också att de inte hade något kapital att röra sig med, säger Hans Öhman. Du är själv fastighetsmäklare, hur tycker du att de har agerat rent etiskt? - Etik saknas helt och moral också, säger Hans Öhman. Pengarna låstes i tio år Efter att hösten 2001 ha blivit uppringda av Aflas säljare bestämde sig Hans Öhmans 80-åriga släktingar för att köpa en av Skandias kapitalförsäkringar som förmedlades av Afla. Hela parets förmögenhet på 800 000 kronor låstes därmed i tio år och makarnas anhöriga började efter ett tag fatta misstankar. Hans Öhman lyckades få Skandia att upplösa den tecknade kapitalförsäkringen men börsfallet gjorde att makarna ändå förlorade 66 000 kronor på affären. Klagomål till Finansinspektionen Det har kommit in flera klagomål mot Afla till Finansinspektionen som i december förbjöd företaget att verka som försäkringsmäklare. Enligt Eva Ekström, tillförordnad avdelningschef på Finansinspektionen är anmälarna ofta äldre människor. - Det har varit ganska stora investeringar och man kanske inte har fått tillräcklig information om den investering som varit aktuell och man har heller inte riktigt förstått själva upplägget riktigt, säger hon. Dubbla, otillåtna roller Enligt Finansinspektionen har Afla både varit ombud för olika försäkringsbolag och uppträtt som fristående mäklare, något som inte är tillåtet. Ett av de bolag Afla samarbetat med är Skandia men ledningen där uppger för Ekot att man avbrutit samarbetet med företagsgruppen, samtidigt som Afla hävdar att man fortfarande säljer Skandias produkter. Elakt förtal, tycker företaget Patrik Östensson, en av fyra delägare i Afla, har ingen förståelse för Finansinspektionens beslut att stoppa företaget från att bli försäkringsmäklare och säger att företaget har överklagat det: - Jag skulle vilja kalla det elakt förtal. Vem är det som har förtalat er då? - Det vet jag inte. Vi vet fortfarande inte vem som ringt och påstått att vi inte agerat enligt den verksamhet vi bedriver, säger Patrik Östensson. Det har kommit in klagomål på att ni sålt lösningar till kunderna som de inte är nöjda med? - Då skulle vi gärna få veta vilka kunder det är och om vi inte vet vilka kunderna är så kan vi inte veta vilken rådgivare som i så fall har träffat kunden och då är det väldigt svårt att bemöta en sådan kritik, säger han.
Michael Österlund
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".