Första domen för spridning av datavirus

På måndagen dömdes för första gången i Sverige en person för spridning av datavirus. En 35-årig Härnösandsbo dömdes i Ångermanlands tingsrätt för dataintrång och egenmäktigt förfarande till villkorlig dom och dagsböter.

Framförallt drabbades flera massmedieföretag. Maria Jonsson som är it-chef på Tidningen Ångermanland minns hur det plötsligt bara vällde in e-post till redaktionen.

– En grov uppskattning är kanske 20 000 mejl om dagen som kom till oss. Det var ju tre mejladresser som hårdkodat fanns med i viruset, så varje gång viruset spred sig själv vidare, skickade det mejl till de här tre adresserna, säger Maria Jonsson. 

SVT och Aftonbladet bland de drabbade
Det var 2003 som viruset Ganda drabbade flera massmedieföretag, bland andra Sveriges Television och Aftonbladet.

På Tidningen Ångermanland blev det stopp i e-posttrafiken under flera dagar.

Ganda fungerade så att den som fick e-brevet och klickade på bilagan, i själva verket aktiverade ett program som letade upp alla e-postadresser i datorn. Så skickades viruset, denna så kallade masspostande mask, iväg till de adresserna, och så rullade det hela på.

Polisen lyckades spåra den dator som satt igång det hela, och snart riktades misstankarna mot en 35-årig Härnösandsbo.

”Hade inte för avsikt att skada”
Han erkände att han stod bakom virusprogrammet, men hävdade att han inte hade haft för avsikt att skada och att han inte förstod vilka konsekvenser viruset skulle få.

Tingsrätten som går på åklagarens linje dömer mannen till villkorlig dom och dagsböter.

Han ska också betala skadestånd på drygt 100 000 kronor till dem som fick sina mejlservrar utslagna av viruset.

Peter Öberg
peter.oberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".