Irakkriget tröttar ut brittisk krigsmakt

Den brittiska militären är överansträngd och skulle behöva ett årtionde av lugn och ro för att återhämta sig efter krigen i Irak och Afghanistan. Det hävdar en ansedd brittisk tankesmedja i en rapport.

Det är den oberoende tankesmedjan Demos som har analyserat det brittiska försvarets situation. Slutsatsen är en rad kritiska synpunkter, och oro inför framtiden.

Demos anser nämligen att britternas långvariga engagemang i Irak och Afghanistan håller på trötta ut krigsmakten som beskrivs som överansträngd och med en allt sämre förmåga att möta framtidens utmaningar, som det sägs.

Satsar för lite på personalen
Enligt rapporten satsar också försvaret för stor del av sin budget, cirka 40 procent, på framtida vapen, medan för lite pengar läggs på personalen.

Tankesmedjan anser visserligen att högteknologi är viktigt, men att militärerna som skickas utomlands ska ha mer betalt, kanske ungefär lika mycket som poliser har idag.

De ekonomiska villkoren är också ständigt föremål för diskussion här i Storbritannien, med tanke på de stora riskerna. Hittills har 170 brittiska soldater dödats i Irak.

Tankesmedjan tycker också att försvaret måste träna mer inför eventuella katastrofer på hemmaplan, till exempel terrordåd, och detta bör prioriteras, hävdas det.

Insatsen i Irak ska halveras
Premiärminister Gordon Brown har redan gjort vissa omprioriteringar, han har till exempel beslutat att halvera insatsen i Irak, från dagens 5 000 militärer till 2 500.

Tankesmedjans önskan om ett årtionde av lugn och ro för att försvaret ska få återhämta sig är nog svårare att uppfylla.

Demos säger också att vi lever i en orolig värld och att det sannolikt inte blir något lugnt kommande decennium.

Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".