Höjd a-kassa ger staten extra miljarder

Den höjda avgiften till a-kassan gör att staten i år får in nio miljarder kronor extra, enligt beräkningar från Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen, IAF. Men det är en miljard mindre än vad regeringen hade räknat med. Det beror på att antalet medlemmar i a-kassorna har minskat kraftigt.

– Ja, att det blir mindre beror på de minskade medlemstalen i a-kassorna, säger IAF:s tillsynschef Bo Lundgren.

Att folk lämnar a-kassorna?

– Att något färre går in i a-kassorna än tidigare och att folk lämnar a-kassorna, ja.

Medlemsantalet minskar
Antalet medlemmar i a-kassorna har minskat med nära 350 000 personer sedan årsskiftet just på grund av att det blivit dyrare att vara med. Det har fått till följd att staten inte får in lika mycket som regeringen hade hoppats på från början.

Men jämfört med tidigare år svarar avgifterna från a-kassorna för en väsentligt mycket större del av kostnaderna för arbetslöshetsförsäkringen.

2005 och 2006 stod avgifterna som medlemmarna betalade in för omkring en tiondel av kostnaden. I år beräknas a-kassorna bidra med en bit över hälften av ersättningen till de arbetslösa.

Nytt system från årsskiftet
Men redan nästa år kan det sjunka eftersom regeringen har föreslagit ett nytt system som innebär att de flesta får sänkt a-kasseavgift.

Men i år blir det alltså nio miljarder kronor extra till statskassan som också stärks genom att ersättningen till de arbetslösa har blivit lägre.

Det gör att staten inte behöver betala ut lika mycket som tidigare. De minskade utgifterna i år beräknas till 1,3 miljarder och 1,7 miljarder kronor nästa år.

Johan Prane
johan.prane@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".