Hollywoods manusförfattare i strejk

På måndagen gick Hollywoods manusförfattare för tv och film ut i strejk, en strejk som skakar om den mäktiga amerikanska underhållningsindustrin. Allt tyder på att det kommer bli en långvarig strejk.

Det är populära tv-program som The Tonight Show med Jay Leno och The Late Show med hans konkurrent David Letterman med flera som kommer påverkas först och mest av strejken bland manusförfattarna.

Till de programmen, som samlar miljontals tittare varje kväll, skriver författarna stora delar av de manus som används, manus som ofta baseras på dagsaktuella händelser.

Laddade för kamp
Strejken utbröt på måndagsmorgonen i USA och i New York syntes många medlemmar utanför tv-bolagens kontor med strejkskyltar, laddade för kamp.

Konflikten står mellan manusförfattarfacket, som organiserar omkring 12 000 medlemmar och flera av de största amerikanska tv-bolagen.

Den handlar om att författarna kräver större andel av företagens vinster när det gäller försäljningen av program via internet och dvd kopior.

Långvariga förhandlingar
Förhandlingar om ett nytt avtal har pågått i flera månader men på söndagen bröt de slutligen samman trots att medlare kopplats in.

De amerikanska underhållningsprogrammen i tv är en mångmiljardindustri och den senaste strejken bland manusförfattarna, som pågick i nästan ett halvår 1988, kostade tv-bolagen uppskattningsvis tre miljarder kronor.

Många bedömare tror att årets strejk kan bli än mer kostsam eftersom parterna står långt ifrån varandra och underhållningsbranschen idag omsätter än mer pengar än de gjorde då.

Så nu väntar alla Jay Leno-fantaster på hur det ska låta i hans program på måndagskvällen.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".