Salvatore Lo Piccolo.

Siciliansk maffiaboss gripen

Italiensk polis grep på måndagen ledaren för den sicilianska maffian Cosa Nostra. Maffiabossen Salvatore Lo Piccolo greps tillsammans med sin son och två andra ledare. Han har varit eftersökt i över 20 år, vilket gör dagens insats till en stor framgång.

Polischefen Giuseppe Caruso i staden Palermo berättar för tv-bolaget RAI hur jakten efter gangstern, som kallats Baronen, pågått i åratal, men hur den intensifierats de senaste månaderna.

På måndagsmorgonen slog ett fyrtiotal poliser till. De omringade en villa väster om Palermo, sköt varningsskott och gick sedan in och fann både Salvatore Lo Piccolo, hans son Sandro och två andra toppersoner inom det organiserade brottssyndikatet.

Pengar och dokument hittades
Maffiamännen var beväpnade, men gjorde inte motstånd. Polisen fann också pengar och dokument. Och det ska ha pågått ett möte.

Salvatore Lo Piccolo har hållit sig gömd i över 20 år och har hunnit bli gråhårig och fårad, sedan det sist togs några bilder på honom. Han har varit eftersökt för mord, droghandel och för sina kontakter med maffian i USA.

Cosa Nostras överhuvud började som chaufför och torped och avancerade efter hand. I april förra året greps den legendariske maffiabossen Bernardo Provenzano och sannolikt lyckades Lo Piccolo vinna konkurrensen om tätpositionen.

Folk firade med champagne
Både far och son och de två andra återfinns på listan över Italiens 30 farligaste brottslingar.

Den italienska polisen har alltså åter gjort ett storkap, och när nu förhoppningar om att något kunna hejda den organiserade brottsligheten. I Palermo drack folk champagne på gatorna.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".