Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Vattenläckage för miljoner onödigt slöseri, anser SNF

Hundra miljoner kronor i avgiftspengar läcker varje år genom dåligt underhållna svenska vattenledningar. Att reparera nätet skulle kosta ännu mer. Men Naturskyddsföreningen tycker att kommunerna borde tänka långsiktigt och sluta slösa med resurserna.

– Det här är ju renat vatten. Det kostar energi, och är en produkt som är förädlad och ett livsmedel som man slänger ut i naturen och det är ju onödigt slöseri, säger Svenska Naturskyddsföreningens generalsekreterare, Svante Axelsson.

En kartläggning som SR:s lokala kanaler har gjort visar att de svenska kommunerna inte får betalt för 20 procent procent av de vatten de producerar. En del är vatten som kommunerna använder själva men det mesta är vatten som läcker rakt ut i marken på grund av dåliga ledningar. 

Kan inte fortsätta
I Bengtsfors kommun i Dalsland är delar av ledningsnätet från 1940-talet och läckaget har blivit ett stort problem. Mer än en tredjdel av allt vatten som produceras går förlorat och det kan inte fortsätta så, tycker kommunens va-chef Roland Hesselroth.

– Man ska ju inte slösa med vatten på det här sättet. Man sliter ju pumpar och man utnyttjar mycket kemikalier. Det är ju en besparing man ska göra. Elen är ju dyr, säger Roland Hesselroth.

De kommunala va-verkens arbete finaniseras av de så kallade va-avgifterna som varje kommun fastställer. Beslut kring reparationer och underhåll faller under det kommunala självstyret. Bengtsfors kommun har beslutat sig för att investera i reparationer. Men det är dyrt och kan innebära höjda avgifter för kommuninvånarna.

– För att få ordning på det här är vi nog tvungna att höja avgifterna framöver, säger Roland Hesselroth.

För dyrt
I Uppsala kommun där drygt en tiondel av allt vatten läcker ut anser va- och avfallsnämndens ordförande, centerpartisten Per Norstedt, att läckaget ännu inte motiverar något ledningsutbyte.

– Teoretiskt kan man tänka sig att man renoverar ledningar så att det inte blir något läckage alls. Men det blir i så fall till enorma kostnader och nyttan av en sådan åtgärd står inte alls i proportion till de kostnader som det innebär, säger Per Norstedt.

Niklas Svensson
niklas.svensson@sr.se

Helena Edström
helena.edstrom@sr.se

Samarbete med SR:s lokala kanaler.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".