Dålig it-säkerhet fara för Sverige

Säkerhetsbristerna i kommunernas och myndigheternas datasystem kan utnyttjas av brottslingar och terrorister. Det visar en rapport från Krisberedskapsmyndigheten, som nu hotar med att hänga ut de värsta syndarna.

Myndighetens analytiker Svante Nygren är inte förvånad över den dåliga it-säkerheten i landet.

– Man kunde misstänka det. Det har man nog kunnat göra under relativt lång tid. Sedan har KBM inga direkta mandat att säga till myndigheter hur det ska skötas, men vi ville ta fram undersökningen och peka på problemet.

– Det är också anledningen till att vi inte har velat peka ut enskilda aktörer för att de sköter saker dåligt. Däremot kommer vi att göra om undersökningen nästa år, och då kan det kanske hända att vi kommer till ett annat beslut.

Menar du att man då berättar vilka myndigheter som måste agera?

– Det är möjligt.

Många myndighetsservrar kan användas för att sprida falsk information. De flesta skulle inte kunna klara en attack utifrån.

Fyra av tio har så allvarliga brister att åtgärder måste sättas in redan nu, enligt rapporten från Krisberedskapsmyndigheten.

Texter och budskap kan ändras
En av de största riskerna är att crackers går in och ändrar i hemsidornas texter och budskap. Det har till exempel hänt FBI, CIA och Telia. Brottslingar eller andra skulle då kunna vilseleda allmänheten med falsk information.

Det skulle inte kunna hända den svenska regeringens hemsida, säger ansvariga Carin Hedman.

– Det tror jag inte. Vi ser över de här säkerhetsfrågorna kontinuerligt.

Sommaren 2006 utsattes regeringens hemsida för en så kallad överbelastningsattack. Sidan fick då massor med mejl vars syfte var att slå ut den.

Polisen drabbades också
Även polisens hemsida utsattes för attacken. Alireza Hafezi ansvarar för it-säkerheten hos Rikspolisstyrelsen.

– I samband med den incidenten har vi vidtagit ett antal tekniska och administrativa åtgärder. Vi har även påbörjat ett samarbete med våra leverantörer där vi ökat beredskapen för att kunna upptäcka sådana här attacker i tid och kunna åtgärda dem, säger Alireza Hafezi.

Skulle en sådan här attack kunna slå ut er hemsida?

– Det kan hända, men vi bedömer att vi har mycket bättre beredskap i dag än vi hade för kanske ett år sedan.

Ivan Garcia
ivan.garcia@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".