Konkurrens om högutbildad arbetskraft

Planerna på att främja arbetskraftsinvandring till Europa oroar amerikanska företag. USA har hittills lyckats bättre än EU-länderna med att locka till sig högutbildad arbetskraft, men amerikanska företag är rädda för att det blir svårare om EU-länderna gör om sin invandringspolitik.

Europa har skickat ut en signal om att de aggressivt kommer att försöka locka till sig kvalificerade yrkesmänniskor för att bättre hävda sig i den globala konkurrensen, säger en hög chef inom det amerikanska it-företaget Oracle till tidningen European Voice.

Det handlar om EU-kommissionens förslag att inrätta ett system med så kallade blue cards, ett tidsbegränsat uppehållstillstånd som personer som inte bor i EU ska kunna få om de kan skaffa jobb inom unionen.

Kvalificerad arbetskraft
Det tillfälliga uppehållstillståndet ska kunna förlängas och även bli permanent. EU-kommissionen hoppas på det sättet kunna locka fler högutbildade människor att bosätta sig i Europa.

Bakgrunden är bland annat konkurrensen med USA. USA har hittills varit betydligt bättre än de europeiska länderna på att locka till sig kvalificerad arbetskraft.

Enligt EU-kommissionens sifferunderlag är fyra av fem som invandrar till USA högutbildade, medan bara en av fem som invandrar till EU är högutbildad. De högutbildade har lättare att skaffa arbete och börja betala skatt. Det innebär att samhället dels tjänar på dem och dels så fyller de högutbildade på där det är brist på arbetskraft.

Företag oroas
Amerikanska företag har nu börjat lobba mot de amerikanska politikerna om att USA måste bemöta det europeiska förslaget med att göra det lättare att komma till USA och jobba.

En lobbyist som företräder flera amerikanska it-företag säger till European Voice att EU kommer att locka till sig flertalet av de begåvade och utbildade i världen om amerikanska politiker fortsätter att försvåra invandringen till USA.

Stefan Winiger, Bryssel
stefan.winiger@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".