USA: Skakig marknad för banksektorn

Börserna i USA vände neråt inledningsvis på måndagen efter den senaste tidens turbulens i den amerikanska banksektorn. Nu har två vd:ar för stora amerikanska banker avgått och flera banker flaggar för att det finns risk för fler förluster i framtiden.

Både Nasdac och New Yorkbörsen vände neråt ordentligt när börshandeln inleddes här i New York denna måndag. Orsakerna är förstås de problem som de stora amerikanska bankerna redovisat på sistone.

100 miljarder
Ser man till finansjättarna Citigroup och Merill Lynch, så aviserar de sammanlagt risk för värdenedskrivningar i samband med bolånekrisen på upp emot 100 miljarder kronor, vilket har skakat om marknaden rejält.

Rykten går också om liknande problem för Barclay bank och om att bankerna kommer tvingas redovisa ytterligare förluster framöver.

Som någon bedömare uttryckte saken, just när man trodde att oron på bolånområdet började lägga sig så började det igen och den här gången med ännu större kraft.

Citigroup meddelade på söndagen att vd:n Charles Prince lämnar sin post och det beskedet kom bara någon vecka efter att Merril Lynch också gjort sig av med sin vd.

Städa upp
Bara för några veckor sedan sade Charles Prince att läget i Citigroup var under kontroll och att inga förändringar i ledningsstrukturen behövdes.

Världens globala banker gör sig nu beredda för att städa upp efter härjningarna av den amerikanska bolånekrisen, som kommer att ta betydligt längre tid och kosta betydligt mer än vad man trodde för bara några veckor sedan.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".