Organisationer kräver stopp för avverkning av gamla skogar.

Forskare oroas över svenskt skogsskydd

Sverige riskerar att inte klara sina mål för skydd av skog. Det anser både forskare och miljöorganisationer, som protesterar mot att regeringen i höstbudgeten aviserade en sänkning av anslagen till naturvård med 450 miljoner kronor de närmaste tre åren.

Det är forskare vid Artdatabanken, Centrum för biologisk mångfald och Institutionen för ekologi vid SLU som skriver till miljöminister Andreas Carlgren och varnar för följderna av minskade anslag.

– Vi oroar oss framförallt över att regeringen både har sagt att man vill ha en diskussion om naturreservat som skyddsform och samtidigt signalerar man sänkta resurser till det här området, säger Johan Bodegård, chef för Artdatabanken.

Skydd för mer skog
Miljöminister Andreas Carlgren har sagt att han vill undersöka andra metoder för skogsskydd med förhoppningen att hitta billigare system.

– Vi tycker det i och för sig alltid är värdefullt att ha en diskussion om formerna för arbetet, men samtidigt finns det ett väldigt tydligt behov av att skydda mer skog, säger Johan Bodegård.

– Bland annat signalerar myndigheterna att det är brist på resurser, inte bara som ersättning för skogsägarna, utan också för myndigheternas arbete, säger Johan Bodegård.

Flera stämmer in
Också Svenska Naturskyddsföreningen har protesterat mot de planerade nedskärningarna av anslagen. Nätverket Skydda skogen överlämnade häromdagen ett upprop med 8 300 namn till regeringen med krav på stopp för avverkning av gammelskogar.

På Världsnaturfonden arbetar Per Larsson med skogsfrågor.

– Det är en mycket allvarlig förändring så till vida att redan innan de här signalerna kom så låg vi efter att skydda skog och andra värdefulla miljöer i Sverige. Det lär ju inte gå snabbare med mindre medel, säger Per Larsson.

Flera utredningar har konstaterat att Sverige riskerar att inte klara sina mål för bevarande av biologisk mångfald.

– Vi kan ju konstatera att behoven är väldigt stora och att och det är ett av de miljömål som är svårast att nå. Vi vill erbjuda våra kunskaper i hur man bevarar arterna i ett sådant här eko-system, säger Johan Bodegård på Artdatabanken.

Internationellt ansvar
Ett av FN:s milleniemål är att utarmningen av biologisk mångfald, skydd av växter, djur och naturmiljöer måste hejdas. Per Larsson anser att Sverige har ett stort internationellt ansvar.

– Sverige har ett jättestort ansvar. Vi är ett av världens rikaste länder och mycket av vårt välstånd bygger på att vi har utnyttjat och exploaterat skogen. Jag tror att om inte vi kan visa att vi kan bevara den biologiska mångfalden och ha ett uthålligt skogsbruk, vilket land ska kunna göra det då, undrar Per Larsson.

Ingrid Gustavsson
ingrid.gustavsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".