Krig mellan Etiopien och Eritrea befaras

Risken är överhängande för att ett nytt krig mellan Etiopien och Eritrea ska bryta ut. Det varnar organisationen International Crisis Group.

Etiopien och Eritrea har tid på sig fram till slutet av den här månaden att enas om gränsdragningen mellan de båda länderna. Etiopien har gett signaler om att man vill bryta den sju år gamla fredsöverenskommelsen.

Förhållandet mellan de båda grannländerna på Afrikas horn har varit spänt sen kriget tog slut år 2000. Militär mobiliserar nu på båda sidor och eritreanska trupper finns i den avmilitariserade zonen. Tonläget mellan länderna har skärpts.

Samfundet uppmanas agera
Vid tre tillfällen under den senaste veckan har Eritrea anklagat Etiopien för att planera en invasion.

International Crisis Group menar att det internationella samfundet och särskilt FN och USA måste använda sitt inflytande för att förhindra att en konflikt bryter ut.

Det tvååriga kriget mellan länderna kostade 70 000 människor livet. Efter kriget beslutade en oberoende kommission att gränsstaden Badme, som konflikten ursprungligen handlade om, skulle tillfalla Eritrea, vilket Etiopien inte ville acceptera.

De båda länderna har, alltså, fått tid fram till slutet av november i år för att markera gränsen - annars kommer gränskommissionen att göra det.

Vänner blir fiender
Etiopien hotar att dra sig ur fredsöverenskommelsen. Eritrea anser att Etiopien kränker överenskommelsen.

Trots att Eritrea har rätten på sin sida så har man lyckats vända vänner till fiender genom att attackera FN, hjälporganisationer och stater. Man har begränsat FN- missionens rörelsefrihet och utvisat personal. Bristen på demokrati och den eritreanska statens förtryck av befolkningen har skrämt bort många.

Etiopien har USA som sin allierade och enligt International Crisis group så skulle Etiopien mycket väl kunna få stöd för en invasion av Eritrea från Washington.

Margareta Svensson Johannesburg margareta.svensson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".