Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

"Inte rättvist för bostadsköpare i Sverige"

Publicerat tisdag 6 november 2007 kl 03.00
Uppskovsavgift gäller bara om man köper sin bostad i Sverige.

Den som säljer sin bostad i Sverige och köper en ny utomlands slipper betala den ränteavgift som annars drabbar den som väljer att begära uppskov med att betala sin reavinstskatt. Det kan röra sig om upp till 8 000 kronor om året som den som flyttar utomlands tjänar. Det upprör Villaägarnas riksförbund.

– Problemet är väl framförallt att man behandlar husköpare olika. Det blir mer gynnsamt att köpa ett hus i Marbella än att köpa ett hus i Uppsala. Det är väl inte tanken och syftet med vårt skattesystem. Det blir en uppenbar orättvisa, säger Joacim Olsson, vice förbundsdirektör för Villaägarnas riksförbund.

Den som säljer sin bostad och köper en ny kan välja att vänta med att betala skatt på vinsten man gör. Upp till 1,6 miljoner kronor kan man begära uppskov för, för att i stället stoppa in pengarna i den nya lägenheten eller villan oavsett om den köps här hemma, eller utomlands inom EU, i Norge eller på Island.

Beror på köpet
Men uppskovet kostar. 0,5 procent av beloppet ska man varje år enligt regeringens förslag betala i avgift till staten. Fast det här gäller bara om man köper sin nya bostad i Sverige. De som flyttar utomands kommer av allt att döma att slippa den helt.

– När det gäller folk som flyttar utomlands och bosätter sig där kan det vara svårt för oss att ta in den här skatten, som det är, på grund av det sätt som regeringen valt att göra det här på, säger Annika Sjöblom, rättslig expert på Skatteverket.

Vad är orsaken till det?

– Det är att de skatteavtal som vi har med de flesta andra länder tar ifrån oss möjligheten att beskatta den typen av inkomst.

De skatteavtal Sverige ingått med de andra länderna inom främst EU medger alltså inte att den här avgiften tas ut. Den är i praktiken konstruerad som en skatt på inkomst av kapital.

Nu handlar det enligt Skatteverkets egna antaganden kanske inte om fler än 2 000 personer årligen som flyttar utomands och begär uppskov.

Gäller inte pengarna
I pengar handlar det då om tio miljoner kronor om året i förlorade intäkter för staten. Det är inga jättebelopp alltså, men det är inte heller pengarna det handlar om i första hand, säger Joacim Olsson på Villaägarnas riksförbund.

– Problemet är det omvända att de många tiotusentals människor i Sverige som får betala den här nya skatten är ju de som upplever orättvisan. Det är de som har problem med den nya skatten. De som köper nytt i Spanien eller någon annanstans i Europa tycker naturligtvis att systemet är bra.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".