Svårt att återgå till det vanliga livet i Villahermosa.

Lång väg tillbaka i Mexiko

I det översvämmade Tabasco gör människor vad de kan för att återgå till någon slags normalitet, men än återstår mycket. Vid den förra översvämningen, för åtta år sedan, tog det tre månader. Den här gången kommer det att ta än längre tid.

Över en enda natt tycks Villahermosa ha förändrats. På måndagen låg gatorna nästan öde och i dag är det trafikkaos. Men det är bara i de högt belägna delarna av stan och de som klarade sig undan översvämningen.

Långt kvar till normalt liv
I lågt belägna kvarter och än mer ute på landsbygden, dit man bara kan ta sig med helikopter, är det långt kvar till någon slags normalitet.

Uppifrån ser Villahermosas omgivningar ut som en skärgård, som ett hav fyllt av små öar men med den skillnaden att det här och där också sticker upp hustak ur vattnet och att en del av öarna är fulla av bilar.

De som fattade vad som var på gång när vattnet började stiga skyndade sig att köra sina bilar till högt belägna platser. De andra fick se hur vattenmassorna dränkte deras fordon och under vattnet ligger odlad jord. Så gott som hela skörden i delstaten Tabasco förstördes.

Desperat befolkning
– Vi behöver ljus och vatten, ropar en desperat, men också arg småbonde som tycker att marinens helikopter borde ha kommit för länge sedan.

Men kapten Julio Gonzales på marinens avdelning för katastrofhjälp, menar att man har gjort vad man kunnat och att man har varit effektiva.

Tack vare att man såpass snabbt gick ut med uppmaningar om evakuering kunde människoliv räddas. Vid förra översvämningen dog 600 människor och den här gången räknar man ännu inte ett dussin.

Återuppbyggnad en stor uppgift
Nu flyger marinens helikoptrar i skytteltrafik och inte längre så mycket för att rädda människor. Vattnet har börjat sjunka och de som är kvar vid sina hus vill inte lämna dem.

– Nu handlar det om att få ut vatten, mat och läkarvård till dem som är kvar.

– Men sedan, säger kapten Julio Gonzales, kommer den stora uppgiften. Återuppbygget, reaktiveringen av ekonomin. Och det är inte marinens problem, gudskelov, mumlar han.

Lars Palmgren, Villahermosa, Mexiko
lars.palmgren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".