Amerikansk invit kan öppna för Nordkoreasamtal

Tidigare på måndagen kom besked om att USA är berett att inleda samtal med Nordkorea och därmed öppnas möjligheten att USA återigen hjälper landet med dess energiförsöröjning. I Sydkorea manar regeringen USA att låta diplomatin ta sin tid, samtidigt som de anti-amerikanska protesterna fortsätter.
Den sydkoreanska regeringen och den tillträdande presidenten Roh Moo-hyun har försökt att mana den framväxande anti-amerikanska opinionen i landet att ta det lugnt. Detta har inte direkt hörsammats av de grupper som vill att Sydkorea ser över avtalet med USA och de 37 000 amerikanska soldaterna som finns i landet. Antiamerikansk demonstration På måndagen anordnas en ny demonstration, som enligt arrangörerna är den 40:e aktionen utanför USA:s ambassad sedan i höstas. Välvillig trevare Demonstrationen genomförs också som en protest mot besöket av USA:s Korea-sändebud James Kelly. Kelly kom tidigare på måndagen med en välvillig trevare till Nordkorea. Strunta i det egna kärnenergiprogrammet, och USA är villigt att resonera, och oljan ska flöda. Det var innebörden i Kellys invit. Inget svar från Nordkorea Nordkorea har inte gett något svar, det är inte säkert att något sådant kommer i att nå offentligheten. Parallellt med Kellys uttalande i Seoul har nordkoreanerna fortsatt sin högtravande svulstiga retorik mot USA. Under de senaste dagarna har diplomatiska försök gjorts på flera håll för att avdramatisera Nordkoreas hot och utmaningar. Beslut skapade oro Nordkorea skapade oro i världen genom att meddela att regimen ska lämna det internationella avtalet om icke spridning av kärnvapen och också att regimen efter några års uppehåll på nytt ämnar börja provskjuta långdistansrobotar. Ryssland har förutskickat att en delegation skulle kunna resa till Pyongyang för att tala nordkoreanerna till rätta. Ministermöten Om en vecka ska ministermöten mellan nordkoreanska och sydkoreanska diplomater hållas och den upptrappade krisen blir då ett givet tema. Från den internationella atomenergikommissionen i Wien, sas på måndagen att IAEA väntar med ett extrainkallat möte om Nordkorea-krisen för att ge olika diplomatiska initiativ en chans. Kritik från Malaysia På måndagen anklagade Malaysias premiärminister Mahathir Mohamad USA för att behandla Irak och Norkorea på olika sätt. Andra ledare i muslimska länder har tidigare gjort liknande uttalanden. Muslimer upprörs över att Nordkorea trots kärnvapenhot behandlas med silkesvantar medan muslimerna i Irak hotas med krig.
Lars Gunnar Erlandson, Bangkok
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".