Kärnanläggningen i Yongbyon monteras ner efter år av förhandlingar.

Nordkoreansk kärnreaktor monteras ner

Den nordkoreanska kärnanläggningen Yongbyon har börjat monteras ner. Det bekräftas från amerikanskt håll. Anläggningen beräknas vara helt ur funktion vid årsskiftet.

Det är efter flera års förhandlingar som Nordkorea nu har inlett nedmonteringen av kärnreaktorn i Yongbyon. Under ledning av en grupp amerikanska tekniker ska reaktorn, upparbetningsanläggningen och bränsletillverkningen monteras ned.

Det är ett positivt första steg i processen, sa en talesperson för det amerikanska utrikesdepartementet till nyhetsbyrån Reuters.

Får bränsle i gengäld
Enligt ett internationellt avtal ska anläggningen vara helt ur funktion vid årsskiftet och i gengäld kommer Nordkorea att få bränsle och hjälp med att rusta upp sitt dåliga energinät.

Det har funnits misstankar om att reaktorkomplexet i Yongbyon aldrig har använts för att producera energi utan bara varit till för att tillverka vapenplutonium, bland annat har inga kraftledningar gått ut från anläggningen.

I oktober förra året genomförde Nordkorea ett kärnvapenprov, vilket väckte stort uppseende, framför allt i grannländerna och i USA. Efter det har regimen i Pyongyang så smått gått med på att lägga ner sina reaktorer och andra produktionsenheter.

Stängde efter förhandling
I juli i år stängde Nordkorea kärnanläggningen efter flera års förhandlingar i de så kallade sexpartssamtalen där Kina, USA, Japan, Ryssland och Sydkorea försökt förmå Nordkorea att skrota sitt kärnenergiprogram.

I avtalet ska Nordkorea redovisa hela sitt atomprogram vid årets slut. I utbyte ska Nordkorea få en miljon ton olja och USA ska också sträva efter att sluta betrakta Nordkorea som en skurkstat.

Niklas Forsberg
niklas.forsberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".