Mugabe kräver full amnesti för att avgå

Två av president Robert Mugabes närmaste medarbetare har i samtal med oppositionsledaren i Zimbabwe diskuterat villkor kring pressident Robert Mugabes eventuella avgång.
En samlingsregering under en övergångstid och en full garanterad amnesti för Robert Mugabe. Det är några av villkoren som två höjdare inom regeringspartiet Zanu-pf kräver om Robert Mugabe ska avgå. Uppgifterna kommer från Morgan Tsvangerai, ledare för oppositionspartiet MDC, Movement for Democratic Change. Nära medarbetare Tsvangerai säger att Emmerson Mnangagwa, parlamentets talman och general Vitalis Zvinavashe, chef för Zimbabwes armé kom till honom före jul. Mnangagwa och Zvinavashe är två högt uppsatta politiker inom Zanu-pf, Mugabes parti och båda männen tillhör Mugabes innersta maktsfär. Mugabe är för närvarande på resa utanför landet, och väntas hem på måndagen eller tisdagen. Spekultationer om splittring Uppgifterna har satt igång spekulationer. Är det ett tecken på en splittring inom Zanu-pf, eller har Mnangagwa och Zinavashe sonderat terrängen på uppdrag av Mugabe? – Det har helt säkert skett med Mugabes goda minne, säger Brian Raftapoulos, politisk bedömare i Harare. Det är för att känna vart vinden blåser, som de gör flera motstridiga saker. Långdraget skeende Alldeles nyligen arresterades borgmästaren i Harare, som tillhör oppositionen. Och han spår att det här är början på ett skeende som kan dra ut ett helt år på tiden. Sedan Mugabe med fusk och våld säkrade ännu en mandatperiod i valet förra året så har förföljelse och trakasserier mot alla regeringskritiker hårdnat. Människorättsaktivister, domare, advokater, journalister och inte minst oppositionsmedlemmar har fått känna på den tilltagande repressionen. Djupaste krisen hittills Zimbabwe befinner sig i den djupaste kris i landets historia. Över hälften av invånarna hotas av svält, ekonomin ligger i det närmaste i ruiner och landet har isolerats internationellt. Bedömare både i Johannesburg och i Harare säger att Sydafrika med största säkerhet är inblandat. Sydafrikas president Thabo Mbeki har gång på gång kritiserats för sin ovilja att kraftfullt agera mot Mugabe. Sydafrika har länge förespråkat en maktdelning mellan Zanu-pf och oppositionen, en övergångsregering. Kan tänka sig amnesti Morgan Tsvangerai säger att han kan tänka sig beakta ett löfte om amnesti till Mugabe, det vill säga att Mugabe inte ska ställas till svars varken för korruption eller för övergrepp mot folket. Men det måste vara folkets beslut och en rad andra villkor måste uppfyllas, såsom Mugabes avgång och att övergångsregeringen ska leda fram till nya fria demokratiska val.
Marianne Kihlberg, Johannesburg
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".