Polisvåld straffas för milt anser EU-parlamentet

I en rapport från ett av utskotten i Europaparlamentet får Sverige kritik för brister i medborgerliga fri- och rättigheter. Den allvarligaste kritiken handlar om att våld från polis och fängelsepersonal inte bestraffas tillräckligt – speciellt inte när den riktas mot etniska minoriteter.
– Parlamentet nämner fallet Osmo Vallo. Vi har också de två som utvisades till Egypten och där utsattes för tortyr, det kritiseras också, säger Olle Schmidt som är folkpartistisk EU-parlamentariker och en av dem som ställt sig bakom rapporten. Etniska minoriteter drabbas hårdare Kritiken kommer från EU-parlamentets utskott för mänskliga fri- och rättigheter som också har hand om rättsliga frågor och inrikesfrågor. Kritiken mot Sverige vad gäller etniska minoriteters rättssäkerhet innehåller exempel, bland dem alltså Osmo Vallo som dog under ett polisingripande och de två terror-misstänkta egyptsierna som utvisades förra vintern, det gör den extra allvarlig enligt OIle Schmidt. – Man ska se det som en allvarlig kritik. Det är klart att Sverige är en rättsstat men det finns anledning att kritisera vissa delar av det som har hänt under förra året och det är det som sker nu, säger Olle Schmidt. Polisen bör bestraffas enligt parlamentet Utskottet skriver att Sverige och andra utpekade länder nu måste se till att polis och fängelsepersonal som gör sig skyldiga till övergrepp också bestraffas, eftersom ett klimat av straffrihet håller på att utvecklas. Men det finns också andra områden än rättssäkerheten där Sverige får underkänt. Utskottet anser att segregationen är ett stort problem, att arbetslösheten bland invandrare är oacceptabelt hög och att vi gör för lite mot rasistisk propaganda. Vill se svenska myndigheter agera Olle Schmidt vill nu se att svenska myndigheter agerar: – När det gäller Osmo Vallo och liknande fall så hoppas jag att regeringen och rättsapparaten tar detta till sig. När det gäller asylpolitiken finns det också anledning att lyssna på denna kritik, bland annat just barnens situation, säger Olle Schmidt.
Nina Odermalm Schei

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".