Fotboja på den som bryter besöksförbud

Förslaget om att personer som bryter mot besöksförbud ska tvingas bära fotboja kan snart bli verklighet. I mitten av december ska rikspolisstyrelsen presentera för regeringen hur det tekniskt ska fungera.

Förslaget innebär att personer som hotar och trakasserar någon trots att de fått besöksförbud ska tvingas bära fotboja som slår larm om de kommer för nära.

För Anna Persson, som egentligen heter något annat, skulle det ha inneburit en stor trygghet om hennes före detta man som förföljde henne haft fotboja.

– Det hade känts jätteskönt. Då hade jag våga gå ut överhuvudtaget. Jag vågade ju inte gå ut och lämna barnen på deras barnomsorg, eller gå och handla eftersom jag visste att han hängde uppe i centrum. Så det hade varit jätteskönt att veta att man var säker på det sättet, säger Anna Persson.

Hot på hot
Det var när Anna Persson ville bryta upp från förhållandet som hennes man blev våldsam och hotade henne. Han fick besöksförbud, men sökte ändå upp henne gång på gång.

– Ringer på dörren och står utanför. Han stod i trappan en gång när jag kom hem med barnen. Då brottade han ska ta min telefon när jag ska försöka ringa polisen. Det ser ju barnen också vad han gör. Han struntade totalt i att han hade besöksförbud. Han sökte upp mig hela tiden.

Vad var det för hot?

– Han skulle släcka mitt liv. Han skulle slakta mig som ett djur, att han skulle ta död på mig helt enkelt, säger Anna Persson.

Mannen dömdes till fängelse, men är nu fri igen. Anna har fått flytta och lever med skyddad identitet på annan ort med sina tre barn.

Fungerande teknik
Det var den förra regeringen som för två år sedan föreslog att de som bryter mot besöksförbud ska kunna tvingas bära fotboja. Frågan har utretts sedan dess.

Ett stort problem har varit att hitta en teknik som verkligen fungerar och slår larm när det behövs, säger Rolf Åkerström på Rikspolisstyrelsen. Just nu pågår försök med helt ny utrustning som ska slå larm både till polisen och hos den som hotas.

– Det här är den enda utrustning som finns i världen idag. Vi är väl bland de första i världen som överhuvudtaget provar utrustningen och det är en del som måste utvecklas vidare.

Problemen är bland annat att det händer att det blir mer felmeddelanden - vilket kan skapa oro. Men inom ett par år tror Rolf Åkerström att tekniken kommer att fungera.

Bygga skyddszoner
Tanken är att man ska kunna bygga upp skyddszoner runt den som hotas dit den som hotar inte får komma. Med larmen ska den som hotas kunna sätta sig i säkerhet och få hjälp direkt och dessutom får man tekniska bevis för att den som hotar bryter mot besöksförbudet.

För Anna Persson hade det kunnat betyda att hon sluppit att flytta och säga upp sitt fasta arbete.

– Börja ett helt nytt liv på en helt ny ort. Jag har fortfarande inte fått något nytt jobb på min nya ort så det blir ju att man haft mindre pengar. Det har ju varit jobbigt, men samtidigt känner vi att vi mår ganska bra nu på den nya orten, säger Anna Persson.

Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".