”Inga konstgjorda deadlines för inspektörer”

Den brittiske premiärministern Tony Blair sade på måndagseftermiddagen att Saddam Hussein fortfarande har en chans att slippa krig om han fullt ut samarbetar med FN. Blair sade också att det vore fel att sätta godtyckliga tidsgränser för FN:s vapeninspektioner, men att den irakiska regimen, vilken form det än tar, kommer att avväpnas.
– Vad som är oundvikligt sade Blair som talade på en presskonferens är inte krig, det är avväpningen av Saddam Hussein. Tony Blair gjorde mycket klart att hans ståndpunkt förblir vad den hela tiden har varit: att den irakiska regimen måste och skall avväpnas, och att Sadam Hussein själv avgör om det sker frivilligt eller med våld. Inga löften Trots en hemmaopinion som är starkt emot tanken att Storbritannien skulle gå med USA i ett krig som inte auktoriserats av FN, lät Blair sig inte naglas fast vid några löften om att enbart delta i en väpnad aktion på FN:s mandat. ”Irakrapport inte sanningsenlig” Han sade att vapeninspektörerna måste få fortsätta sitt arbete utan konstgjorda deadlines, och att han är säker på att om inspektionerna visar att Saddam Hussein har massförstöreslevapen så kommer FN:s säkerhetsråd att ge mandat för avväpning med våld. Han gjorde också klart att skulle någon medlem av säkerhetsrådet i ett sådant läge blockera en militär attack så kan FN förbigås. Han sade också mycket tydligt att han själv är säker på att Iraks egen rapport till FN i december inte var sanningsenlig. Markerade mot Washington Blair var som vanligt passionerad i sin framställning av det hot han anser Saddam Husseins vapeninnhav vara. Han ser varje dag, sade han, underrättelseuppgifter om spridningen av kemiska och biologiska vapen och ser det som enbart en tidsfråga innan terrorgrupper får sådana vapen i händerna. Men USA:s närmaste allierade markerade också mot Washington, vi måste för vår trovärdighet, sade Blair, samtidigt som vi handskas med Irak också ta itu med frågor som Israel-palestinafrågan och världsfattigdomen, allt är delar av samma paket.
Agneta Ramberg, London

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".