Troligt att Volvos Scaniaaktier delas ut

Det är nu snart bara ett år kvar tills Volvo måste bestämma sig för hur det stora aktieinnehavet i Scania ska hanteras. Det var EU-kommissionen som sa nej till affären och efter april nästa år får inte Volvo äga Scaniaaktier längre. Nu säger Volvo att aktierna kanske kommer att delas ut till Volvos ägare.
För tre år sedan sa EU-kommissionen nej till ett samgående mellan Volvo och Scania och beslutade också att Volvos 45-procentiga aktieinnehav måste säljas före april månad 2004. Egentligen finns det bara en köpare, nämligen tyska Volkswagen som redan äger merparten av Scania. Men det finns en tvekan från tysk sida att i rådande konjunkturläge köpa aktierna till det pris som Volvo köpte aktierna för. Över huvud taget kan det vara svårt att hitta en köpare idag, menar professorn i industriell ekonomi vid Handelshögskolan, Christer Karlsson. Volvo köpte dyrt, eller 266 kronor per aktie. Så högt har Scaniaaktien inte nått sedan dess, snarare har den sjunkit stadigt och var nere under 130 kronor så sent som i höstas. Idag handlas den kring 170 kronor. Alternativen är alltså att sälja, och som det ser ut idag, med förlust, om det finns en köpare, eller att dela ut till sina egna ägare.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".