Falck Security i Stockholm granskas

Länsstyrelsen och Datainspektionen har börjat granska bevakningsföretaget Falck Securitys arbetsmetoder, efter Sveriges Radios rapportering om att företaget kan ha ägnat sig åt att föra olagliga personregister över misstänkta klottrare.
Datainspektionen kräver en formell kommentar till uppgifterna om att bevakningsföretaget bedrivit en form av hemlig underrättelseverksamhet, anklagelser som bland annat kommer från flera före detta väktare som Ekot talade med i december. – Ja, det var ju foto då, och sedan namn, personnummer, adress, vissa stod det ju vilka de umgicks med. Så mycket som möjligt fanns i de där papprena, säger Jonna, en av dem som fick i uppgift att föra register över misstänkta. Bild om ett hemligt register bekräftas Jonna var anställd i den grupp på Falck som av Storstockholms Lokaltrafik, SL, fått bevakningsuppdraget att skydda SL:s egendom mot klotter. Flera av hennes före detta väktarkolleger, liksom arkivhandlingar som Ekot tagit del av, bekräftar bilden av att bevakningsföretaget under flera års tid ska ha fört ett hemligt personregister över misstänkta klottrare. Ett sådant register strider mot personuppgiftslagen och kan ge upp till två års fängelse. Falck utreder saken internt Falck ville först inte kommentera anklagelserna, men nu när både Länsstyrelsen och Datainspektionen inlett tillsyn av Falck - och frågan därmed hamnar i offentlighetens ljus - erkänner företaget att man sedan en tid tillbaka själva utreder saken internt. – Vi lämnar in begärda uppgifter till Datainspektionen, och agerar då korrekt på det sättet, säger Falcks informationschef Roland Berndt. Sades upp efter avslöjandet Dagen efter avslöjandet om Falcks arbetsmetoder meddelade företaget två tjänstemän om uppsägning. – Bland deras uppgifter har ingått arbete mot klotter, säger Roland Berndt. Hur mycket har de haft insyn eller ansvar för klottergruppens arbetsmetoder? – De har haft stor insyn och till viss del dagligt ansvar också.
Alexander Norén, P3 Folkradion

Hör mer om detta i P3 Folkradion efter kl 12 på tisdagen.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".