Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

”Låt inte försäkringsbolag se journaler”

Publicerat tisdag 14 januari 2003 kl 06.00
Statens medicinsk-etiska råd är kritiskt till att försäkringsbolagen kan ta del av läkares journaler över blivande försäkringstagare, skriver Dagens Medicin. Det bör ändras, säger rådets ordförande Daniel Tarschys.
– Jag tror att man bör klippa av möjligheterna för försäkringsbolagen att genom fullmakt ta del av information. Man bör snarare bereda dem möjlighet att ställa vissa konkreta frågor till läkarna, säger Daniel Tarschys. Men hur ser du då på risken att personer som redan är sjuka tecknar sådana här försäkringar? – Ja, det är ett problem. Det är självfallet så att försäkringsbranschen har ett legitimt intresse att ta reda på hälsotillstånd så att det måste vägas mot respekten för integriteten. Påpekar att det finns faror Statens medicinsk-etiska råd har i en skrivelse till socialdepartementet påpekat att det finns faror med att försäkringsbolagen ska kunna läsa kundernas patientjournaler, skriver Dagens Medicin. Försäkringsbolagen vill kontrollera att de som ska köpa en sjukförsäkring inte är sjuka redan innan de köpt försäkringen. Att en ansökan om att köpa en sjukförsäkring ger försäkringsbolagen en sådan rätt är det få som känner till, säger Daniel Tarschys. Man ger fullmakter utan att vara klart medveten om vad man gör, säger han. Ber regeringen sätta en gräns Rådet har diskuterat den här frågan under hösten och vill nu att regeringen ska avgöra var gränsen ska gå, säger Daniel Tarschys. – Jag hoppas att man kommer att ta det här på allvar och fundera över vad man kan göra. Det är inte en fråga som man löser enkelt, utan det kräver säkert ordentliga överväganden. Jag misstänker att regeringen kanske kan tillsätta en utredning eller på något lämpligt sätt försöka samla de som är intressenter i det här och hitta någon lämplig strategi.
Tommy Borglund

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".