IB hade informatörer på DN och Expressen

Tidigare hemliga dokument som publiceras i tidningen Journalisten på tisdagen tyder på att det fanns informatörer inom flera stora tidningsföretag som berättade för IB om bland annat personalförändringar. Rapporterna gick sedan vidare till cheferna för Försvarsstaben och Säkerhetspolisen, Säpo.
Nu kommer det nya uppgifter om den militära underrättelsetjänsten IB:s bevakning av svenska medier på 1960-talet. I en av rapporterna, som skrevs i maj 1966, beskrivs ett ökande kommunistiskt och sovjetiskt inflytande över Dagens Nyheter. Detsamma gäller Expressen, konstaterar rapportförfattaren: ”Tidningarna har under de senaste tre åren undergått en markant politisk omorientering av en art och i en omfattning som tvivelsutan förtjänar intensiv uppmärksamhet och kontinuerliga kompletterande studier, speciellt med hänsyn till den direkt skadliga inverkan omläggningen redan synes ha fått och i framtiden kan förmodas utöva på en vittfinnande opinionsbildning såväl inom som utanför landet.” Mediernas opinionsbildande roll Enligt Lars-Olof Lampers, sekreterare i Säkerhetstjänstkommissionen som granskat IB:s verksamhet, berodde intresset på mediernas roll som opinionsbildare. – Som vi ser det är den enda förklaringen att man velat vara observant på opinionsbildnigen inom de här centrala opinionsbildande massmedieföretagen, säger Lars-Olof Lampers. Väl insatta Rapporterna tyder på att uppgiftslämnarna var väl insatta personer. – De är välinformerade och bygger uppenbarligen på att man haft informatörer, säger Pär-Arne Jigenius, tidigare pressombudsman som inte tror att Dagens Nyheter och Expressen var ensamma om att granskas inifrån.
Nina Odermalm Schei

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".