Börsen vill få fart på handel i småbolagen

Stockholmsbörsen vidtar åtgärder för att öka handeln av aktier i småbolag. De fallande aktiekurserna har gjort allt färre intresserade av att handla aktier i småbolag, säger Anders Ackebo, chef för Stockholmsbörsens marknadsövervakning.
Sist i listan över börsens mest handlade aktier syns bland annat Taurus Petroleum, BRIO och Empire. För de och flera andra företag var det bara något enstaka avslut per dag under december. Därför kommer nu börsen att uppvakta en del företag för att de ska göra sig mer synliga. Börsen kommer också att leta efter nya typer av investerare som kan handla aktierna och under våren vidta en rad andra åtgärder som ska minska skillnaderna mellan köp och säljkurserna för att på så sätt göra det lättare att handla aktierna. Anders Ackebo är bekymrad över att det är så liten handel i en del småbolag på börsen. När börsen fallit har intresset för att handla minskat och då räcker antalet spekulanter inte till för de mindre och mer okända företagen. Och det gör att de privatpersoner som äger aktierna har svårt att sälja dem, säger Anders Ackebo.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".