Grannländer vill lösa krisen i Venezuela

Brasiliens nyvalde president Luis Inacio Lula da Silva försöker nu bidra till att lösa krisen i Venezuela. I dagarna kommer han att föreslå bildandet av Venezuelas vänner, en grupp som enligt planerna skulle bestå av Brasilien, Mexico, Chile och USA.
Idén att en grupp länder ska utses sig som Venezuelas vänner är inte ny. För några dagar sedan la till exempel vita huset i Washington fram samma förslag. Både regeringen och oppositionen i Venezuela har sagt att de i princip skulle välkomna ett sådant initiativ. Men båda parter har samtidigt uttryckt skepsis över hur gruppen ska vara sammansatt. Oppositionen gillar till exempel inte att Brasilisen deltar. Regeringen vill till varje pris motverka att USA får ett för stort inflytande. Men själva idén med gruppen är att den ska vara stark nog att förmå både regeringen och oppositionen att göra eftergifter. Stödja medling Syftet med gruppen skulle framförallt vara att stödja de försök att medla i konflikten som generalsekreteraren för OAS, De amerikanska staternas organisation, César Gaviria, inledde redan innan oppositionens politiska strejk bröt ut för sex veckor sedan. Hans strävan har varit att söka en lösning i form av ett allmänt val som samtidigt respekterar författningen. Men för att det ska var möjligt krävs att båda parter backar från sina nuvarande positioner. Det är just det som skulle vara Venezuelas vänners uppdrag. Reser till New York De närmaste dagarna reser dessutom både president Hugo Chavez och oppositionens ledare till New York , bland annat för att tala med FN:s generalsekreterare Kofi Annan. Kanske är det ett tecken på att de venezuelanska ledarna nu är beredda att åtminstone lyssna på råd från det internationella samfundet. Även sådana råd somj inte direkt stödjer den egna positionen.
Lars Palmgren, Santiago

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".