Morddömd antogs på läkarutbildning

En man dömd för mord studerar just nu till läkare på Karolinska Institutet. I domen betraktades mordet som ett hatbrott. Trots att mannen inte har informerat om detta under sin intagning kan skolan inte stänga av honom i efterhand.

– Läkaryrket är speciellt på det sättet att man har ett väldigt stort ansvar när det gäller människors hälsa och mänskligt liv och det ställer speciella krav på de människor som arbetar inom det yrket. Just den här händelsen sätter saken på sin spets vad det är för regler som ska gälla och det ska vi se över, säger Harriet Wallberg-Henriksson, rektor vid Karolinska Institutet.

Läkarstudenten i fråga dömdes i början av 2000-talet till elva års fängelse för mord och andra brott.

Mordet bedömdes vara ett så kallat hatbrott, det vill säga ett brott som riktas mot en person på grund av dennes etniska ursprung, religiösa tro, sexuella läggning eller liknande. Ett brott som starkt strider mot läkarutbildningens krav på att aldrig frångå principen om människors lika värde.

Nämnde inte sin bakgrund
När mannen frigavs villkorligt i februari i år sökte han till Karolinska institutets läkarutbildning och kom in. Då med nytt namn och utan att nämna sin bakgrund varken i den skriftliga levnadsberättelse han lämnat in eller i intervjuer under intagningen.

Nu är frågan om man ska ha rätt att kontrollera utdrag ur belastningsregistret för den som söker till en läkarutbildning.

– Just det här som har hänt tyder ändå på att vi bör fundera på de här frågorna, säger Harriet Wallberg-Henriksson.

Enligt Thomas Flodin, ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsråd är våldsbrott ett tillräckligt kriterium för att utesluta en läkare ur läkarförbundet.

Kan förlora legitimationen
– Skulle en läkare begå mord, även om det inte sker i samband med yrkesutövning, kommer det upp som en legitimationsfråga, man kan förlora sin rätt till yrkesutövning. Vi måste också reflektera över vad ett brott står för, om ett brott automatiskt leder till livstids fördömelse, en syn på brottslighet som vi kanske har släppt, säger Thomas Flodin, ordförande i Läkarförbundets etik- och ansvarsråd.

Den som anställs inom barnomsorgen i dag måste lämna utdrag ur belastningsregistret, något som inte gäller inom hälso- och sjukvården. Samtidigt som just läkare har ett särskilt moraliskt ansvar, anser Harriet Wallberg-Henriksson.

Hade mannen kommit in om ni hade vetat om hans tidigare bestraffning?

– Jag kan inte spekulera om det, vad som hade hänt om man hade haft vetskap om detta, säger Harriet Wallberg-Henriksson, rektor vid Karolinska Institutet.

Marcus Eriksson
marcus.eriksson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".