Stor fattigdom bland Östeuropas romer

Situationen för romer i Östeuropa är mycket svår, fattigdomen är stor och hoppet litet, visar en ny rapport från FN:s utvecklingsprogram UNDP.
Att romer har det svårt är väl ingen nyhet. Men omfattningen kanske ändå skakar om. FN offentliggör på torsdag en stor undersökning som Ekot redan läst. Var sjätte svälter I de studerade länderna, bland annat Ungern, Rumänien och Tjeckien, svälter var sjätte person mer eller mindre ständigt därför att det inte finns pengar till mat. En förklaring är de stora problemen att komma in på arbetsmarknaden. Det är få romer som har ordinarie jobb, arbetslösheten är mycket stor jämfört med övriga befolkningen. Var tredje saknar arbete Mer än var tredje rom har inte haft ett jobb sedan 1990, visar FN-rapporten. Det förklarar att så många kan ses vid tunnelbanestationer eller gathörn med en öppen, bedjande hand. Tiggeri anges ofta som enda sättet att få in lite pengar till livets nödtorft. Var femte barn går inte i skolan Fattigdomen blir också ofta en ond cirkel. Vart femte barn hindras från att gå i skolan därför att deras föräldrar tycker att de inte har tillräckligt bra kläder. Därmed försvåras möjligheterna att senare komma in på arbetsmarknaden. Men trots att många svälter så har nästan alla romer i Ungern egen TV, visar undersökningen . Ingen organisation bistår Det är väl inte så förvånande att många slutat tro på de samhällen de lever i. Bland dem som intervjuats i FN-undersökningen kan nästan ingen nämna någon organisation som försöker att hjälpa dem. Det är också värt att notera att de flesta tycker att det blivit sämre för romerna sedan kommunismen föll i de länder där de bor. Nu är flera av länderna med många romer på väg in i EU. I medlemförhandlingarna har Bryssel ofta riktat kritik mot diskriminering, och unionen fortsätter att hålla ett hårt tryck på länderna.
Willy Silberstein, Bryssel
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".