Polisutbildning på distans

Redan i september kan det kan det bli möjligt att läsa till polis på distans. Det är bland annat svårigheten att rekrytera poliser till glesbygden som gör att polishögskolan vill prova nya metoder.
Just nu pågår ett pilotprojekt där 17 civilanställda vid olika polismyndigheter går polishögskolan på distans, bland annat i Skåne. En av de tre studenterna i Skåne är Henrik Eriksson: – Man kan behålla sitt sociala liv här nere och behöver inte bekymra sig om att hitta en bostad i till exempel Stockholm. Några gånger per termin åker studenterna till polishögskolan i Stockholm, men den största delen av utbildningen sker på plats hos polismyndigheten i det egna länet. Då sker kontakten med högskolan dels genom videokonferenser, men framförallt genom att studieuppgifter skickas och besvaras över internet. I mars hoppas polishögskolan kunna ta beslut om att rekrytera 48 studenter som läser på distans. Förmodligen blir då projektet begränsat till fem eller sex län till att börja med. Och behovet är stort, säger prefekt Ingmar Bergman vid polishögskolan i Stockholm: – Ser vi på de förfrågningar som vi har fått så finns det ett enormt behov bland studenterna att läsa på distands. Jag tror också att det finns ett behov allmänt, nationellt intresse att kunna rekrytera poliser till glesbygder, där har vi möjlighet att nå mycket långt om vi genomför distansutbildningar.
Hans Dahlgren, SR Malmö
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".