IT-lösningar för äldre sparar vårdtjänster

Ökade satsningar på teknik är ett sätt att tackla personalbristen inom äldreomsorgen. På Tallidsgården i Nacka har man på försök infört en rad IT-lösningar som ska öka säkerheten för de äldre och på sikt kunna spara in flera tjänster.
Mariata Similä, som är undersköterska på Tallidsgården, är positiv. – Ja, vi ser alltid var de gamla är och när de ramlar kan vi komma snabbt, säger hon. De har en sökare och larmet på hela tiden. Om de går utanför huset ser vi det också. Mariata Similä har arbetat inom äldrevården i sex år och nu sitter hon framför ett par datorskärmar på äldreboendet Tallidsgården i Nacka. Startade i höstas I höstas startade projektet, som med teknikens hjälp ska avlasta personalen och samtidigt öka säkerheten för de äldre. Det har bland annat resulterat i ett armband, som de cirka 40 äldre på Tallidsgården bär dygnet runt. Armbanden känner av puls och kroppstemeperatur och informationen skickas till personalen via trådlösa sändare, som diskret placerats uppe under taket i korridorer och rum. Systemet kan också slå larm exempelvis om någon dement råkat förrirra sig i väg nattetid. Känner sig säkrare Och de boende verkar hittills ha funnit sig tillrätta i sitt nya, uppgraderade boende. På avdelning B övre bor 85-årige Thore Lyth, som menar att den nya tekniken gjort boendet säkrare. Och armbandet stör honom inte. – Nej, man vänjer sig. Det finns annat som är tio gånger värre, säger han. Om man har ramlat omkull och de kommer och tar hand om en, då är det en oerhörd trygghetskänsla av att ha den säkerheten omkring sig. I sommar ska projektet utvärderas, men redan nu pekar en preliminär studie på att mycket arbetstid redan sparats in genom mindre administration. Hoppas kunna spara in tjänster På Nacka kommun hoppas man i bästa fall kunna spara in några tjänster när tekniken är helt på plats. Men Christina Klang, verksamhetschef för Äldre och omsorg i Nacka Kommun, är än så länge försiktig. – Det är naturligtvis en frhoppning att vi ska kunna spara, men vi tror också att vårdbehovet kommer att öka så tiden kommer nog att omfördelas, säger hon. Så tanken är att man inte ska ta några resurser från själva vården? – Nej, det här gäller allt kringarbete, säger Christina Klang.
Magnus Thorén
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".