Arbetslösa kan få lägre sjukersättning

Det kan bli ändrade regler när det gäller sjukskrivningar - som ju ökar mycket. Den som är arbetslös och blir sjuk har idag rätt att bli sjukskriven och få sjukersättning. Nu vill Riksförsäkringsverket minska den möjligheten, säger verkets generaldirektör Anna Hedborg.
– Vad vi har föreslagit från Riksförsäkringsverkets sida är att man borde ha en ordning som innebär att för arbetslösa borde man kunna ha a-kasseersättning de första 14 dagarna på ungefär samma sätt som arbetsgivarperioden fungerar för dem som har ett arbete, säger Anna Hedborg. ”Mer rättvist” Anna Hedborg säger också att det handlar om administration, att det skulle underlätta för Försäkringskassan. Det skulle också vara rättvist jämfört med andra försäkringssystem, anser Anna Hedborg. Sjukersättning högre Mellan 17 och 20 procent av de som är sjukskrivna i Sverige idag är arbetslösa. Taket i sjukersättningen är högre än taket i arbetslöshetsersättningen så för arbetslösa med inkomster över en viss nivå betyder en sjukskrivning också höjd ersättning. Svenskt fenomen Det är bara i Sverige som de har möjlighet att bli sjukskrivna och få sjukersättning istället för arbetslöshetsersättning. Det bland annat visade en studie av sjukskrivningarna i Sverige jämfört med sju andra europeiska länder som presenterades i höstas. Men nu vill alltså Riksförsäkringsverket, i alla fall delvis, ändra på det.
Pia Lille
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".