”Vi utnyttjar inte sjukvårdens problem”

Reaktionerna var på tisdagen blandade på Landstingsförbundets planer på att stoppa inyrningen av läkare, som kostar ungefär en miljard kronor om året. Det handlar om så kallade stafettläkare som reser runt och hoppar in under kortare tider på vakanta tjänster. Enligt en av dem handlar det inte om att utnyttja sjukvårdens problem för egen vinning.
– Tvärtom, det är ju vi som löser de problem som landstingen ej kan lösa själva fast man på ett lite opportunistiskt sätt uttrycker det som att stafettläkarna ställer till problem. Det är ett enkelt sätt att att rikta uppmärksamhet från egen oförmåga till den som utför servicen, säger han. Vill inte uttala sig Det är svårt att få en stafettläkare att uttala sig idag, många känner sig orättvist utpekade för landstingens problem. Enligt Landstingsförbundet kostar de inhyrda läkarna närmare en miljard, samtidigt som kontinuiteten försämras. Därför planeras en gemensam aktion mot hyrläkarna, som man anser emellanåt utnyttjar situationen. På många håll är man idag beroende av inhyrda läkare, utan dem skulle vården inte fungera. ”Vi har svårt att klara oss utan dem” Lars Abrahamsson som är chef för Rosenlunds vårdcentral i Jönköping skulle gärna se att hyrläkarna försvann, men medger att han idag har svårt att klara sig utan dem. – Vi hade inte klarat oss utan hyrläkare åtminstone så hade det blivit en väldigt hög belastning på de ordinarie läkare som finns. Det man förlorar är kontinuiteten, säger han. Betyder det att du hoppas att Landstingsförbundet lyckas i sin målsättning att få bort hyrläkarna? – Ja, det betyder det. Bland patienterna på Rosenlunds vårdcentral är uppfattningarna skiftande. – Jag tycker inte det är helt fel för då har man tillgång till läkare. I detta fallet tyckte jag det var suveränt med just den här hyrläkaren. Han gjorde ett jättebra jobb, säger en av patienterna Roland Andersson.
Daniel Rundqvist
Om några veckor presenterar Landstingsförbundet ett förslag om hur landstingen gemensamt ska kunna minska antalet hyrläkare.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".