Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ansträngd oljemarknad i USA

Oljepriset på den amerikanska råvarubörsen var under onsdagen uppe i närheten av det närmast mytiska    100 dollar-strecket per fat. Som en konsekvens av detta stiger i USA det för konsumenterna så känsliga bensinpriset.

Oljepriset fortsätter att vara mycket högt. Som högst nådde det under onsdagen över 98 dollar men sjönk under eftermiddagen till drygt 96 dollar per fat efter att den amerikanska energimyndigheten rapporterat om att oljelagren minskat något mindre än beräknat.

Höga bensinpriser hotar ekonomin
Det höga oljepriset gör nu att det för de amerikanska konsumenterna så känsliga bensinpriset fortsätter att stiga.

Med svenska mått mätt är det fortfarande mycket lågt. Men i USA är det så pass högt att vissa ekonomiska bedömare nu menar att risken är stor att konsumenterna börjar välja mellan att minska på bensinförbrukningen eller någon annan vara.

Det finns alltså farhågor om att det höga oljepriset ska dra ner konsumtionen. Det skulle påverka hela den den amerikanska ekonomin negativt i ett läge där ekonomin redan har problem på grund av den senaste tidens bolånekris.

Bush pressad om oljepriset
Det allt hårdare tonläget från president Bush mot oljelandet Iran ökar också oron kring oljan och presidenten avkrävs nu svar även när det gäller oljepriset.

– Nej, priset stiger inte på grund av vår politik mot Iran. Det stiger för att vi och världen konsumerar för mycket olja och för att för att efterfrågan på oljan är större än tillgången, sa Bush och använde därmed samma förklaring som många på marknaden.

Trend att investera i olja driver upp priserna
Men det finns de som menar att det höga oljepriset har helt andra orsaker.

– Det har flödat in spekulationspengar på oljemarknaden under senare tid, säger oljeanalytikern Andrew Lebow till tv-kanalen CNN.

Han och andra menar att det just nu är en trend bland investerare och stora finansinstitut att investera i olja och att det är den stora orsaken till att priset ökat så kraftigt på sistone och att det är svårt att säga hur länge den marknadstrenden kommer att hålla i sig.

Klart är iallafall att det höga oljepriset påverkar den amerikanska debatten. President Bush pratar oftare numera om att minska oljeberoende i USA. Samtidigt kan man se att de hoppfulla som kämpar om att bli presidentkandidater mer och mer börjar presentera planer på hur USA i framtiden ska ställa om från olja till alternativa bränslen.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".