Klicka för grafik.

Priserna på bostadsrätter faller

Nu faller priserna på bostäder för första gången på länge. Det är bostadsrätterna i Stockholm med omnejd som blivit billigare sedan i somras medan utvecklingen i Malmö och Göteborg ligger i stort sett stilla. Orsakerna är kan vara flera, enligt Mäklarsamfundet.

– Det är framför allt i de tre storstadsregionerna som vi ser en avmattning och i Stockholm har priserna under september och oktober sjunkit något, säger Claudia Wörmann, utredare på Mäklarsamfundet.

Priserna har sjunkit med tre procent
Det är färre folk på visningarna nu när attraktiva lägenheter i Stockholm är ute till försäljning. Tre procent har priserna på bostadsrätter sjunkit i huvudstaden sedan i augusti och den glödheta bostadsmarknaden har alltså, som det också spekulerats i under en tid, kylts ner en aning.

Orsakerna till det kan vara flera, enligt Mäklarsamfundet. Räntehöjningen senast är såklart en men också att regeringens förslag om slopad fastighetsskatt, uppskovsräntor, höjd reavinstskatt har har upplevts som krångligt av många och har skapat osäkerhet, säger Claudia Wörmann.

– Hur det ska bli har varit svårt för människor att räkna ut och bilda sig en uppfattning om.

I Göteborg och Malmö är trenden inte lika tydlig, där ligger priserna på borätter stilla och när det gäller enbart villor, så är trenden för hela riket, inklusive storstäderna, att de priserna inte heller rört på sig sedan i somras. Ser man ett år tillbaka i tiden har villapriserna dock gått upp med 13 procent.

Svårt bedöma framtiden
Och vad som händer framöver är svårt att sia om enligt bedömare. Allt fler svenskar får jobb och ekonomin går bra och det kan tala för nya prishöjningar igen.

Just nu är dock trenden färre hugade köpare på visningarna och att varje enskild bostadsaffär tar längre tid att sy ihop och det är egentligen bra, säger Claudia Wörmann.

– Det här är något som alla har att vinna på att man inte gör sitt livs största affär på tre-fyra dagar, det är inte sunt och inte bra.

Vad får man betala i snitt per kvadratmetern i Stockholm, Malmö och Göteborg?

– Runt 50 000 kronor per kvadratmetern i Stockholms innerstad, 30 000 kronor i Göteborg och 20 000 kronor i Malmö, ungefär, säger Claudia Wörmann, utredare på Mäklarsamfundet.

Magnus Thorén
magnus.thoren@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".